sobota 6. 3. 2021
Tradiční čínská medicína dělí rok do pěti sezónních cyklů podle pěti elementů. Ty jsou od sebe navíc oddělovány krátkými přechodovými fázemi dojo, díky nimž má organismus možnost pozvolna se přeladit na následující sezonu.
Okurka patří stejně jako cuketa mezi letní a univerzální typy zeleniny. Její chladivý efekt náš organismus ocení hlavně v létě. Vyzkoušejte tuto studenou okurkovou polévku, doplněnou o bílkoviny. Poslouží jako lehký oběd do teplých dnů.
Okurky patří k velmi oblíbené zelenině, kterou si často pěstujeme na našich zahrádkách. Vyžadují dostatečný přísun vláhy, a pokud ji dostanou, bohatě nám ji vrátí zpět i s úroky v podobě vitamínů a minerálních látek.
Seznamte se s bylinou, která svým jemným účinkem převyšuje příliš stimulační sibiřský ženšen. Řeč je o ašvagandě.
Tvaroh a kyselé ovoce si skvěle rozumí. Vyzkoušejte tento poctivý letní koláč a podělte se o něj s celou rodinou – chválou nebudou šetřit...
Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?
Vhodná strava, pitný režim, ale i bylinky nebo jógové ásany – to vše má vliv na proces usínání a navození relaxace....
Ovesné kostky si skvěle rozumí s letním sezónním ovocem jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo i rebarbora. Jsou vydatnou snídaní, svačinou i dezertem v jednom a patří k jedněm z nejchutnějších ovesných pokrmů, které si prostě zamilujete.
Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?
Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.