Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?

Zdravé tuky aneb Na čem byste nikdy neměli smažit kapra

Štědrý den a vánoční svátky se blíží a s nimi i příprava tradičních národních pokrmů – smaženého kapra nebo řízků, bramborového salátu a polévky. Zatímco na salátu či polévce nemůžete nic moc zkazit co do zdravotního hlediska (až na to, že vás chytne žlučník z přemíry majonézy v salátu), u smažení jde přece jen o citlivější přípravu. Pojďme se podívat na to, jaké tuky jsou vhodné pro smažení kapra či řízků a proč.

Zimní slunovrat – jul

V roce 2021 nastává zimní slunovrat 21. 12. v 17:00. A přichází čas, kdy je den nejkratší a noc nejdelší. Od tohoto okamžiku se budou dny prodlužovat a světla bude přibývat. Slunovrat nám přináší sílu, naději, požehnání, znovuzrození, obnovu a odvahu. Pojďme se podívat na to, jak ho slavili naši předci a jak můžeme tyto rituály přenést do dnešní doby.

Úplněk ve znamení Blíženců: hledání trpělivosti, stálosti a vytrvalosti

Přichází k nám poslední úplněk roku, a to těsně před zimním slunovratem. Bude to magická úplňková noc v posledním adventním víkendu. Pojďme se podívat, co nám Blíženci přinášejí, a poznat duchovní sílu umocněnou poslední adventní nocí. Úplněk ve znamení Blíženců nastává přesně 19. 12. 2021 v 5:35 hodin.

Bezlepková vánočka

Přijde vám klasický recept na tradiční vánočku zbytečně pracný? Tak letos zkuste tuhle zdravější „rychlovku“. Je s tvarohem, zato bez lepku. A chutná skvěle!

Koření s vůní Vánoc – adventní ingredience, které milujeme

Mimo typické symboly Vánoc, jako je Ježíšek, stromeček nebo vánoční světýlka, patří k nejsilnějším ty symboly, které mají chuť a vůni. Rohlíčky vonící po vanilce, perníčky s vůní anýzu nebo štrúdl v tónu skořice se zaryjí do paměti nejednoho člověka. Typické vánoční koření k svátkům zkrátka patří. Co o něm víme zajímavého?

Užijte si advent bez následných výčitek aneb užitečné rady pro vánoční jídelníček

Vánoce jsou symbolem hojnosti. Hojnost pro nás zase znamená ve většině případech hodně jídla. A tak rok co rok přes svátky přibíráme, abychom se zase od ledna snažili přebytečných kilogramů zbavit. A jak to tak u všech „nemocí“ bývá, nejdůležitější je PREVENCE.

Alkohol –⁠ Pít, či nepít?

Je známo, že Češi holdují alkoholu. Že za to zkrátka umíme vzít a nebojíme se přitlačit. Zejména při slavnostních příležitostech, mezi něž advent a Vánoce bezesporu patří. I když ho ale náš národ miluje, pravdou je, že jeho příjem mu příliš nesvědčí. V čem může být alkohol nebezpečný?

Horká čokoláda s chai masala

Během adventního období bychom se místo stresu a shonu měli trochu hýčkat. Co takhle si připravit lahodnou horkou čokoládu s vůní Indie? Požitek zaručen!

Do jaké skupiny patříš, k takové imunitě inklinuješ

Lidská imunita zcela jistě souvisí s vnitřním ohněm, tedy nábojem a živlem třetí čakry sídlící v oblasti pupku. Střeva a složení jejich mikroflóry přímo ovlivňují obranyschopnost celého organismu. V souvislosti s trávením někdy mluvíme o spalování, a tedy o tom, jakým způsobem je náš trávicí systém schopen využít potravu, kterou mu nabízíme.