čtvrtek 28. 1. 2021
Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?
Vhodná strava, pitný režim, ale i bylinky nebo jógové ásany – to vše má vliv na proces usínání a navození relaxace....
Ovesné kostky si skvěle rozumí s letním sezónním ovocem jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo i rebarbora. Jsou vydatnou snídaní, svačinou i dezertem v jednom a patří k jedněm z nejchutnějších ovesných pokrmů, které si prostě zamilujete.
Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?
Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.
Jestli nějaký typ zeleniny patří k létu tak to jsou jednoznačně rajčata a cukety. Někdy máme takovou úrodu cuket, že už nevíme co s nimi. Pokud se zrovna v takové situaci nacházíte, pak pro vás mám řešení v podobě cuketové pizzy. Topping můžete neustále obměňovat.
Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?
Od dob Hippokrata se traduje moudrost: „Co nevyléčí hlad, nevyléčí žádný lék.“
Možná už jste nasbírali první čerstvé borůvky a nebo jen potřebujete zpracovat ty z loňska, abyste udělali prostor čerstvým. Tak jako tak vykouzlíte krásně vypadající dezert, který opravdu skvěle chutná.
Borůvky jsou další lokální ovoce, které bychom si měli během léta naplno užívat, ale také si vytvořit pořádné zásoby na zimu. Ony za to určitě stojí. A není nic příjemnějšího než si o chmurné listopadové dny upéct voňavý a nadýchaný borůvkový koláč.