Tradiční jógové texty: Hatha-pradípika

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich zkoumání neobejdeme. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Světlo Upanišad

Člověk vůbec neumírá, neboť smrt je jen branou nových životů. A v tom spočívá útěcha upanišad, že za dobré činy dojde člověk již zde na zemi nejvyšší odplaty.

Tradiční jógové texty: Jóga-jádžňavalkja

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdeme. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Slovníček pojmů

Sanskrt, základní jazyk jógy, je velice zajímavý a příjemný na vyslovování. Rezonace písmen, slabik a slov ovlivňuje svými vibracemi celistvost bytosti. Nechte se inspirovat malým slovníčkem.

Tradiční jógové texty: Górakša-šataka

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou čteny stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější.

Dattatréja-jóga-šástra

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez nich neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i života jako takového. V této sérii článků se podíváme alespoň na ty nejpodstatnější. Jógasútry nebo Bhagavadgíta se i dnes řadí mezi jakési bestsellery. Pokud jste je nečetli, určitě jste o nich slyšeli. Zřejmě však jen málo z vás slyšelo o Dattátréja-jóga-šástře (DJŠ). Přesto se jedná o text historicky významný.

Co nám prozradí Jógasútry: o krijá józe

Krijá jóga se skládá ze tří nijam – tapas, svádhjája a íšvarapranidhána. Jak je disciplína, studium posvátných textů a sebezkoumání a odevzdání se vyššímu principu na sebe vzájemně napojené?

Co nám radí Jógasútry: Atha jóga anušásanam

Pataňdžali nás už první sútrou zve k tomu, abychom si uvědomili, jak na tom jsme, a přijali odpovědnost za to, jaké budou naše další kroky. Zve nás do momentu TEĎ. Krása téhle mnohdy přehlížené sútry spočívá také v tom, že začíná slovem „atha“. Začíná slovem nyní. Začíná slovem TEĎ.

Co nám prozradí Jógasútry

Cesta k životu, jaký si přejeme mít, není vždy cestou největšího pohodlí. No a co? V pohodlí zakrníme, zatímco činnost nám přinese radost. Dopřejte si čas a cestu k cíli si užívejte, pěstujte pravidelnost a pokaždé znovuobjevujte prvotní nadšení. Tohle je podle mě nejen cesta k upevnění se v praxi, ale především cesta ke šťastnému a spokojenému životu.

Bajka o pižmovém jelenovi aneb o lidské hlouposti a nekonečném hledání

Tato bajka je součástí komentáře jógových súter Pantaňdžaliho a pomáhá nám pochopit sútru 8 z knihy 2.