BLESKOVĚ
Ájurvéda 18. 11. 2023 PDF Tisk

Ájurvéda a 6 chutí

Podle ájurvédy obsahuje každá potravina alespoň jednu chuť: slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli by každé naše jídlo mělo obsahovat tyto chuti.

Ájurvéda a 6 chutí

Každá chuť má totiž jiné vlastnosti, které úzce souvisí s vlastnostmi ájurvédských dóš. Vlastnosti chutí souvisí s elementy, stejně jako dóši. K harmonizaci dóši, kterou máme zvýšenou, lze právě použít jídlo s opačnými vlastnostmi. Každá chuť je kombinací dvou elementů a více vlastností. Každé jídlo má minimálně jednu chuť, ale většina dvě a více.

SLADKÁ CHUŤ

chladná, těžká, mastná

Element: voda a země

Příklady: obiloviny, ghí, těstoviny, chléb, cukr, mléko, sýry, brambory, mrkev, červená řepa, dýně, okurka, většina ovoce

KYSELÁ CHUŤ

hřejivá, mastná, lehká

Element: země a oheň

Příklady: citron, tvaroh, podmáslí, rajčata, tamarind, kyselé ovoce – švestky, jablka, jogurt, nakládaná zelenina, mléko

SLANÁ CHUŤ

hřejivá, mastná

Element: voda a oheň

Příklady: tamarind, sójová omáčka, sůl

HOŘKÁ CHUŤ

lehká, chladná, suchá

Element: vzduch a éter

Příklady: zázvor, pískavice, zelená listová zelenina, lilek, čerstvé bylinky, brokolice, okurka

TRPKÁ CHUŤ

suchá, chladná, těžká

Element: země a vzduch

Příklady: hrušky, luštěniny, tofu, zelené papriky, granátové jablko, chřest, brusinky

OSTRÁ CHUŤ

hřejivá, suchá, lehká

Element: oheň a vzduch

Příklady: černý pepř, zázvor, tulsí, kardamom, chilli, ředkvičky, hřebíček, karí, kurkuma, tymián, oregano, bazalka, skořice

Vliv chutí na jednotlivé dóši

VÁTA

element vzduchu a éteru

Pro harmonizaci: sladká, kyselá, slaná chuť

Pro zvýšení: ostrá, hořká, trpká chuť

PITTA

element vody a ohně

Pro harmonizaci: sladká, hořká, trpká chuť

Pro zvýšení: ostrá, slaná, kyselá chuť

KAPHA

element země a vody

Pro harmonizaci: ostrá, hořká, trpká chuť

Pro zvýšení: sladká, slaná, kyselá chuť

Objednat předplatné