sobota 7. 9. 2024
Podle ájurvédy obsahuje každá potravina alespoň jednu chuť: slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli by každé naše jídlo mělo obsahovat tyto chuti.
Každá chuť má totiž jiné vlastnosti, které úzce souvisí s vlastnostmi ájurvédských dóš. Vlastnosti chutí souvisí s elementy, stejně jako dóši. K harmonizaci dóši, kterou máme zvýšenou, lze právě použít jídlo s opačnými vlastnostmi. Každá chuť je kombinací dvou elementů a více vlastností. Každé jídlo má minimálně jednu chuť, ale většina dvě a více.
SLADKÁ CHUŤ
chladná, těžká, mastná
Element: voda a země
Příklady: obiloviny, ghí, těstoviny, chléb, cukr, mléko, sýry, brambory, mrkev, červená řepa, dýně, okurka, většina ovoce
KYSELÁ CHUŤ
hřejivá, mastná, lehká
Element: země a oheň
Příklady: citron, tvaroh, podmáslí, rajčata, tamarind, kyselé ovoce – švestky, jablka, jogurt, nakládaná zelenina, mléko
SLANÁ CHUŤ
hřejivá, mastná
Element: voda a oheň
Příklady: tamarind, sójová omáčka, sůl
HOŘKÁ CHUŤ
lehká, chladná, suchá
Element: vzduch a éter
Příklady: zázvor, pískavice, zelená listová zelenina, lilek, čerstvé bylinky, brokolice, okurka
TRPKÁ CHUŤ
suchá, chladná, těžká
Element: země a vzduch
Příklady: hrušky, luštěniny, tofu, zelené papriky, granátové jablko, chřest, brusinky
OSTRÁ CHUŤ
hřejivá, suchá, lehká
Element: oheň a vzduch
Příklady: černý pepř, zázvor, tulsí, kardamom, chilli, ředkvičky, hřebíček, karí, kurkuma, tymián, oregano, bazalka, skořice
Vliv chutí na jednotlivé dóši
VÁTA
element vzduchu a éteru
Pro harmonizaci: sladká, kyselá, slaná chuť
Pro zvýšení: ostrá, hořká, trpká chuť
PITTA
element vody a ohně
Pro harmonizaci: sladká, hořká, trpká chuť
Pro zvýšení: ostrá, slaná, kyselá chuť
KAPHA
element země a vody
Pro harmonizaci: ostrá, hořká, trpká chuť
Pro zvýšení: sladká, slaná, kyselá chuť