BLESKOVĚ
Ájurvéda 25. 11. 2023 PDF Tisk

Ájurvéda a typy stravy

Rozdělení ájurvédských typů stravy dle gun - sattvická, radžastická a tamastická...prozkoumejte a zjistěte, kterou stravu konzumujete nejvíce. 

Ájurvéda a typy stravy

Sattvická strava

Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie. Sattvická strava dodává tělu potřebnou energii, aniž by ho zbytečně zatěžovala, zklidňuje a pročišťuje mysl, je čerstvá, lehká, výživná a chutná. A je to právě tato strava, která by měla tvořit významný základ jídelníčku.

Mimo ideální, sattvickou stravu rozlišujeme ještě radžas a tamas stravu. Radžasická strava zahrnuje většinu luštěnin a vůbec potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. drůbeží a rybí maso. Patří sem i ostrá koření a některé druhy zeleniny. Radžasická strava je svojí podstatou slaná, kyselá, trpká, ostrá a suchá. Radžas vytváří pohyb a aktivitu, je to ale i princip zloby, rozrušení a bolesti. Tamasická stravazpůsobuje únavu a ospalost, na mentální úrovni pesimismus, pochyby, nevědomost. Do tamas skupiny patří jídlo zkažené, chuťově nedobré, skladované moc dlouho, ale i mražené, konzervované, fermentované jako např. alkohol a geneticky modifikované. K trávení takové stravy je potřeba velké množství energie.

I zde platí zlaté pravidlo ájurvédy 80 % ku 20 %. Někdy nám okolnosti nedovolí 100% dodržet pravidla sattvické stravy. 20 % slouží pro ústupky a přešlapy.

Sattvické jídlo

  • celozrnné potraviny: quinoa, vločky, hnědá rýže, proso, pšenice, ječmen
  • čerstvá zelenina
  • zralé, čerstvé ovoce
  • ořechy, semínka
  • luštěniny
  • mléčné produkty z dobrých a etických chovů
  • koření
  • přírodní sladidla: med, melasa, javorový sirup, agáve sirup, nerafinovaný cukr

Radžasické jídlo

  • nezralé ovoce
  • ostré koření ve velkém množství, například příliš chilli
  • kofein a jiné stimulanty
  • cibule, česnek, ředkvičky
  • tvrdé sýry a vejce
  • bílý rafinovaný cukr
  • jídlo s konzervanty
  • příliš těžké, mastné a slané jídlo

Tamasické jídlo

  • přezrálé ovoce
  • houby, ocet, arašídy
  • maso včetně ryb
  • fermentované potraviny
  • přepálené jídlo
  • smažené a grilované potraviny
  • znovu ohřívané a prošlé potraviny
  • konzervované potraviny

Objednat předplatné