Ájurvéda

Základní principy ájurvédy

Základní principy ájurvédy

Ájurvédský čaj, ájurvédská masáž, ájurvédské bylinky… nejspíš už jste něco z toho vyzkoušeli nebo o tom alespoň slyšeli. Co ale vlastně je ájurvéda a co by vám mohla do každodenního života přinést?

celý článek
Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.

celý článek
Jóga, ájurvéda a zima

Jóga, ájurvéda a zima

Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.

 

celý článek
Byliny v ájurvédě: Zederach indický – neem

Byliny v ájurvédě: Zederach indický – neem

Bylina, která se hojně užívá pro vnitřní i vnější očistu či kožní potíže, se nazývá neem (zederach indický). Sám též pamatuji, když jsme hovořili v Indii s místními o parazitech, okamžitě doporučili neemový olej, který Indové považují za jeden z nejléčivějších.

celý článek
Koření v ájurvédě – Tmavé hořčičné semínko

Koření v ájurvédě – Tmavé hořčičné semínko

Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.

celý článek
Koření v ájurvédě – Římský kmín

Koření v ájurvédě – Římský kmín

Římský kmín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku...

celý článek
Koření v ájurvédě – Koriandr

Koření v ájurvédě – Koriandr

Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...

celý článek
Jak se připravit na jarní očistu

Jak se připravit na jarní očistu

Rozhodli jste se toto jaro pro změnu, ale stále váháte? Chcete harmonizovat svoji váhu? Chcete zbavit své tělo starých usazenin a škodlivých toxinů? Seznamte se s vaším tělem a nejprve se připravte na jarní očistu...

celý článek
Koření v ájurvédě: Šafrán

Koření v ájurvédě: Šafrán

Vzhledem k tomu, že sběr šafránu je velmi náročný, je toto koření považováno za jedno z nejdražších na světě. Na 1 kilogram suchého koření je zapotřebí sesbírat cca 120 000 květů a blizny velmi rychle usušit. Proto se v češtině ustálila tato spojení: „je toho jako šafránu“ či „drahý jako šafrán“....

celý článek
Kurkuma – indický šafrán

Kurkuma – indický šafrán

Zásluhou Arabů je kurkuma v Evropě známá již od starověku. Nejvíce je oblíbena v Anglii a často je kvůli obsahu žluto-oranžového barviva nazývána indický šafrán nebo žlutý zázvor...

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket