Období váty – uzemnění a nalezení rovnováhy

Léto skončilo, listy na stromech vyschly a začaly opadávat. Teplota klesá, je stále chladnější a větrnější počasí. To vše jsou vlastnosti ájurvédské dóši váty a tak, jak je vidíme kolem nás, se projevují také uvnitř našeho těla bez ohledu na naši konstituci.

Pravidla zdravého stravování, která nikdy nevyjdou z módy

Jsme každý jiný a naším životním úkolem je poznat sebe sama, a to nejen po duševní a duchovní stránce, ale i po té tělesné. Jak můžete efektivně používat stroj, o kterém vůbec nevíte, jak funguje?

Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo... 

Jak si sestavit vlastní jídelníček podle ájurvédy krok za krokem

Určitě se vám někdy v životě stalo a pravděpodobně ještě stane, že vybočíte ze „správného“ stravování. Třeba za to může vaše okolí nebo prostě právě řešíte úplně jiné věci. To je život. A být naštvaní sami na sebe, že takzvaně nemáte disciplínu, je podle mě nesmysl. Člověk se neustále mění, mění se jeho okolí, situace, emocionální rozpoložení i fyzická kondice. To, že jeden typ jídelníčku vás dokáže uspokojovat celý život, je velmi nepravděpodobné. Naopak je třeba jídelníček obměňovat podle ročního období a vašich potřeb. Nesmíte zapomínat ani na své momentální chuťové preference…

Sezonní stravování krok za krokem

Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.

Zažívání

Na myšlence, že základem zdraví je správné zažívání, se neshodují pouze ájurvédští léčitelé a lékaři. Už Hippokratés ve starověkém Řecku říkal, že původem všeho zla je špatné zažívání....

Ájurvédské tipy na podzim

Co nám ájurvéda radí s nastupujícím podzimním obdobím? Pozor by si měly dát zejména váty....

Byliny v ájurvédě: Indický ženšen – ašvaganda

Seznamte se s bylinou, která svým jemným účinkem převyšuje příliš stimulační sibiřský ženšen. Řeč je o ašvagandě.

Rovnováha v těle

Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.

Ájurvéda a léto

V letním období je důležité udržovat dóšu pitta vyrovnanou, neboť příliš mnoho ohně vás může spálit, zvenku i zevnitř. Pokud ještě navíc žijete v oblasti s horkým podnebím, o to víc si tyto rady třeba vzít k srdci. Vyzkoušejte následující ájurvédské tipy, abyste přežili léto v pohodě a harmonii.