Ájurvéda 21. 09. 2023 PDF Tisk

Zdravá strava podle ájurvédy

Ájurvéda mluví o třech pilířích zdraví: stravě, spánku a aktivitě. Zdravá, vyvážená a pravidelná strava je klíčem k vnitřní harmonii, zdraví, síle, pocitu spokojenosti a radosti. Co si však představit pod pojmy zdravá a vyvážená? V dnešní době je mnoho trendů ve stravování, diet, názorů, co je dobré a co nikoliv. Pojďme si nastínit, co doporučuje ájurvéda pro podporu fyzického a mentálního zdraví, harmonii dóš a sílu trávicího ohně – agni.

Zdravá strava podle ájurvédy

Ájurvéda a zdravá strava

Vyvážená strava zahrnuje ze 2/3 jídlo, které má správnou výživovou hodnotu, aby docházelo ke správné regeneraci a výživě tkání, a z 1/3 očistné jídlo, které pomáhá harmonizovat kaphu a tím tvorbu hlenů v těle, přetížení trávicího traktu apod. Podle ájurvédy by také každé naše jídlo mělo obsahovat šest chutí (viz dále v článku).

Při jídle byste měli dodržovat těchto osm bodů. Jejich následováním si zajistíte, že vám jídlo pomůže na cestě k uzdravení, psychické pohodě a pocitům stability:

  1. Příprava – jídlo by mělo být ideálně podomácku připravené a většinou tepelně upravené. Takové jídlo je lépe stravitelné a nezatěžuje nás.

  1. Správné časování – roční období, čas, kdy jídlo jíme během dne, nebo fáze života. To vše má vliv na to, jak jsme schopni jídlo strávit, což zase určuje množství živin, které tělo dostane.

  1. Původ potravin – toto je velmi diskutované téma a je jasné, když se podíváte na některé ájurvédské recepty, že řešení není jednoduché. Snažte se dodržovat zásadu lokálnosti potravin, protože čerstvé suroviny jsou určitě lepší než potraviny, které se k nám dováží přes půl světa. Ale na druhou stranu, zlaté pravidlo ájurvédy je 80 % ku 20 %. Na 80 % se snažte dodržovat to, co je pro nás dobré, a 20 % ponechte na přešlapy či „nedokonalosti“.

  1. Kvalita – vhodné jídlo je takové, které je čisté co do přídatných látek, ideálně v biokvalitě, vybrané podle šesti chutí, podle predominantních ájurvédských dóš, podle ročního období a denní doby, kdy bude konzumováno. Snažte se vyhnout vysoce technologicky zpracovaným potravinám.

  1. Množství – ájurvéda říká: z 1/2 naplňte žaludek jídlem, ze 1/4 tekutinou a 1/4 nechte prázdnou.

  1. Jezte vědomě – sebevíc zdravé jídlo se stává „jedem“, pokud jíme ve spěchu, ve stresu, při čtení zpráv nebo sledování telefonu.

  1. Správná atmosféra – ano, i na tom záleží. Zkuste jíst v místě, kde je klid a cítíte se dobře, kde můžete být v tichosti a vědomé pozornosti.

  1. Potraviny či pokrmy vhodně kombinujte – to, jak se potraviny kombinují, má velký dopad na trávení, pocity i sílu trávicího ohně agni. Možná vás překvapí, že některé kulinářsky zaběhlé kombinace jsou z pohledu ájurvédy těžko stravitelné.

Potraviny, které by se neměly kombinovat

  • mléko a ovoce
  • kyselé ovoce a zelenina
  • sladké ovoce a potraviny bohaté na škroby (brambory, dýně, sladké brambory, rýže, ovesné vločky…)
  • banány s ničím nekombinovat
  • melouny s ničím nekombinovat
  • potraviny bohaté na škroby a bílkoviny (ořechy, semínka, mléčné produkty, vejce…)
  • maso, ryby, mořské plody a potraviny bohaté na škroby
  • teplé jídlo a studené jídlo
  • teplé nápoje a alkohol nebo jogurt
  • med a ghí je potřeba vždy kombinovat ve správném množství

Pozn.: Tyto kombinace vám nemusí vadit, pokud máte silný trávicí oheň, jíte je ve vhodný čas a ve vhodném ročním období.

Objednat předplatné