Ájurvéda
21. 09. 2023
PDF
Tisk
Ájurvéda mluví o třech pilířích zdraví: stravě, spánku a aktivitě. Zdravá, vyvážená a pravidelná strava je klíčem k vnitřní harmonii, zdraví, síle, pocitu spokojenosti a radosti. Co si však představit pod pojmy zdravá a vyvážená? V dnešní době je mnoho trendů ve stravování, diet, názorů, co je dobré a co nikoliv. Pojďme si nastínit, co doporučuje ájurvéda pro podporu fyzického a mentálního zdraví, harmonii dóš a sílu trávicího ohně – agni.
Ájurvéda a zdravá strava
Vyvážená strava zahrnuje ze 2/3 jídlo, které má správnou výživovou hodnotu, aby docházelo ke správné regeneraci a výživě tkání, a z 1/3 očistné jídlo, které pomáhá harmonizovat kaphu a tím tvorbu hlenů v těle, přetížení trávicího traktu apod. Podle ájurvédy by také každé naše jídlo mělo obsahovat šest chutí (viz dále v článku).
Při jídle byste měli dodržovat těchto osm bodů. Jejich následováním si zajistíte, že vám jídlo pomůže na cestě k uzdravení, psychické pohodě a pocitům stability:
- Příprava – jídlo by mělo být ideálně podomácku připravené a většinou tepelně upravené. Takové jídlo je lépe stravitelné a nezatěžuje nás.
- Správné časování – roční období, čas, kdy jídlo jíme během dne, nebo fáze života. To vše má vliv na to, jak jsme schopni jídlo strávit, což zase určuje množství živin, které tělo dostane.
- Původ potravin – toto je velmi diskutované téma a je jasné, když se podíváte na některé ájurvédské recepty, že řešení není jednoduché. Snažte se dodržovat zásadu lokálnosti potravin, protože čerstvé suroviny jsou určitě lepší než potraviny, které se k nám dováží přes půl světa. Ale na druhou stranu, zlaté pravidlo ájurvédy je 80 % ku 20 %. Na 80 % se snažte dodržovat to, co je pro nás dobré, a 20 % ponechte na přešlapy či „nedokonalosti“.
- Kvalita – vhodné jídlo je takové, které je čisté co do přídatných látek, ideálně v biokvalitě, vybrané podle šesti chutí, podle predominantních ájurvédských dóš, podle ročního období a denní doby, kdy bude konzumováno. Snažte se vyhnout vysoce technologicky zpracovaným potravinám.
- Množství – ájurvéda říká: z 1/2 naplňte žaludek jídlem, ze 1/4 tekutinou a 1/4 nechte prázdnou.
- Jezte vědomě – sebevíc zdravé jídlo se stává „jedem“, pokud jíme ve spěchu, ve stresu, při čtení zpráv nebo sledování telefonu.
- Správná atmosféra – ano, i na tom záleží. Zkuste jíst v místě, kde je klid a cítíte se dobře, kde můžete být v tichosti a vědomé pozornosti.
- Potraviny či pokrmy vhodně kombinujte – to, jak se potraviny kombinují, má velký dopad na trávení, pocity i sílu trávicího ohně agni. Možná vás překvapí, že některé kulinářsky zaběhlé kombinace jsou z pohledu ájurvédy těžko stravitelné.
Potraviny, které by se neměly kombinovat
- mléko a ovoce
- kyselé ovoce a zelenina
- sladké ovoce a potraviny bohaté na škroby (brambory, dýně, sladké brambory, rýže, ovesné vločky…)
- banány s ničím nekombinovat
- melouny s ničím nekombinovat
- potraviny bohaté na škroby a bílkoviny (ořechy, semínka, mléčné produkty, vejce…)
- maso, ryby, mořské plody a potraviny bohaté na škroby
- teplé jídlo a studené jídlo
- teplé nápoje a alkohol nebo jogurt
- med a ghí je potřeba vždy kombinovat ve správném množství
Pozn.: Tyto kombinace vám nemusí vadit, pokud máte silný trávicí oheň, jíte je ve vhodný čas a ve vhodném ročním období.