úterý 19. 3. 2024
Avokádo se stalo doslova módním výstřelkem výživy posledních dvou let. Kdo nejí avokádo, jako by nebyl :). Pojďme si shrnout základní fakta a připomenout to, že i avokádo se může stát „novým palmovým olejem“...
Mýtus č. 1: Avokádo je zelenina. NE!
Hned zkraje je potřeba zdůraznit, že ačkoliv není avokádo sladké, je druhem ovoce.
Avokádo pochází původně ze Střední Ameriky, z Mexika a první zmínky o něm pocházejí už z dob 500 let př. n. l. Největší expanzi zažilo v 70. letech 20. století a od té doby se jeho produkce a dovoz ještě zněkolikanásobily.
Tuhá slupka, která slouží zároveň jako přírodní obal bez nutnosti dalšího balení, skrývá zpravidla okolo 200 g krémové dužiny, která tvoří zhruba 70 % hmotnosti avokáda. Velmi výrazným prvkem na avokádu je jeho pecka, která se může stát příjemným relaxačním předmětem do ruky, anebo po zasazení a vyklíčení novou rostlinkou.
Dle nutriční databáze složení potravin ČR připadá na 100 g avokáda energie okolo 166 kcal, 16,5 g tuků a skoro 7 g vlákniny, což jsou nezanedbatelné nutriční vlastnosti. Nutriční hodnoty a obsah mikrosložek se u jednotlivých zdrojů můžou zásadně lišit. Webové stránky s podrobnými informacemi o kalorických hodnotách uvádějí množství energie až 230 kcal / 100 g s obsahem téměř 24 g tuků / 100 g. Tak jako tak bychom avokádo mohli nazvat jako „veganské máslo“ nekonečných kombinací chutí.
Mýtus č. 2: Avokádo obsahuje omega-3 mastné kyseliny. NE!
Avokádo opravdu není významným zdrojem omega-3 MK, jak je často chybně uváděno. Avokádo je bohaté na kyselinu olejovou, stejně jako olivový olej, který také není významným zdrojem omega-3 MK (obsahuje asi jen 1 %).
Z minerálních látek je bohaté hlavně na draslík (cca 500 mg na 100 g), hořčík a fosfor. Z vitamínů je ceněné hlavně pro obsah vitamínu B9, vitamínu K, C a E. Neméně zajímavý je jeho obsah bioaktivních fytochemikálií, které mají na naše tělo často pozitivní účinky a neměly by být v naší straně opomíjeny – avokádo obsahuje karotenoidy, fenolické látky i fytosteroly.
Mýtus č. 3: Avokádo je vhodné i při redukčním režimu. Ano i ne.
Avokádo je sice ovoce, plné zdravých tuků, pokud se ale nebudete hýbat a budete si dopřávat v rámci dietního jídelníčku jedno avokádo denně, pravděpodobně váš stravovací plán k redukci nepovede. To ale neznamená, že, ho do své stravy nemůžete zařadit. Za předpokladu kontrolovaného příjmu by vám 50 g této pochoutky mělo stačit. Pakliže držíte nízkosacharidovou dietu (Atkinson, paleo stravování apod.), avokádo pravděpodobně bude významnou složkou vašeho jídelníčku a můžete si ho dovolit větší množství.
Nejnovější výzkumy poukazují na široké spektrum pozitivních účinků na naše zdraví. Pravidelná konzumace snižuje hladinu LDL cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, a navíc snižuje riziko rozvoje metabolického syndromu. Konzumenti avokáda se také více starají o to, co jedí, a celkově konzumují více zeleniny a ovoce, což vede k pevnějšímu zdraví. V avokádu obsažené polyfenolické látky mají antikarcinogenní účinky a chrání či působí proti nežádoucím volným radikálům. Tyto závěry bývají často shrnuty do termínu „anti-aging“, který je dle mého názoru spíše marketingovým slangovým výrazem a netřeba ho v této souvislosti užívat.
Na závěr je ale potřeba zmínit i trochu negativní stránku konzumace avokáda. Avokádo se někde musí pěstovat a jeho oblíbenost a zvýšená atraktivita musí logicky vést k větší produkci. Stejně jako vede používání palmového oleje ke zvýšeným nárokům na pěstitele a k následnému vypalování nativní přírody a zakládání plantáží, tak si i pěstování avokáda bere svou daň v podobě kácení nativních lesů a zvýšené úmrtnosti vzácných druhů zvířat. Mysleme tedy i na přírodu a ne jen na vlastní konzum.
Dužina avokáda je univerzální a lze ji použít k přípravě nespočtu pokrmů od smoothie přes pomazánky až po nahrazení jiných ingrediencí v pečení. Zkuste si připravit některý z našich pokrmů, jejichž recepty najdete na webu Jóga DNES:
Salát s kuřecím masem a avokádem
Svěží zeleninový salát s grapefruitem