Quinoto (quinoa rizoto)

18. 01. 2017


Quinoa neboli merlík chilský patří mezi nejhodnotnější rostlinné potraviny. Traduje se, že ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech. Zkuste ji zařadit alespoň jednou týdně do svého jídelníčku - hodí se na sladko i na slano.

Porce: 2

Doba přípravy: 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibulka
  • 200 g červené quinoy
  • 4 očištěné žampiony
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • citrónová šťáva
  • 1 stroužek česneku
  • 1 zralé avokádo
  • sůl, pepř
  • petrželka, koriandr
  • opražená dýňová semínka

 

Postup

  1. Nejprve si uvařte quinou v zeleninovém vývaru. Několikrát ji propláchněte a na mírném plameni vařte do změknutí a než se všechen vývar vsákne - trvá to zhruba 15 min. Ke konci hlídejte a případně lehce podlijte. Quinou načechrejte a nechte stranou.
  2. Na pánvičce si na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibulku, přidejte na drobno pokrájené žampiony a chvíli restujte. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a trochu šťávy z citronu, osolte a opepřete. Poté přidejte uvařenou quinou a trochu bylinek na dochucení. Společně restujte alespoň 3-5 min.
  3. Na závěr přidejte na kostičky pokrájené avokádo a už jen lehce promíchejte. Podle chuti ještě dosolte a podávejte posypané dýňovými semínky.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket