středa 27. 9. 2023
Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?
Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…
Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..
Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.
Cukr je poslední roky velmi žhavé téma. Cukr je jed, je to toxická látka, je to látka vysoce návyková, je to něco, čemu bychom se měli ideálně vyhýbat velkým obloukem. Opravdu je to tak žhavé? Ano i ne. Pojďme se podívat, jak na cukr reaguje naše tělo.
Před dvěma týdny jsme rozebírali náhražky mléka a mléčných výrobků. Dnes bude ale řeč o surovině, která je zcela přirozená a není nijak zatížena aditivy. S blížícím se časem Vánoc ji určitě uplatníte...
Dlouhá léta bylo tukům dáváno za vinu, že pomalu a jistě roste počet obézních lidí na této planetě. Vejce byla tabu, máslo bylo tabu a light potraviny zažívaly boom. Ghí ještě nikdo neznal. O dvě dekády později tuky milujeme a zdravý rozum se opět navrací...
Se vzrůstající oblibou rostlinné stravy a stále častějšími problémy lidí s mléčnými výrobky se přímo úměrně rozvíjí trh s rostlinnými náhražkami mléčných výrobků. Jaká je jejich výživová hodnota a jaké výrobky za to opravdu nestojí?
Zpomalený metabolismus, tedy metabolismus, který velmi šetří a ochotně ukládá energii do zásoby, je problém, se kterým se u lidí s nadváhou setkávám dnes a denně. Nepravidelnost ve stravě, stres, nedostatek pohybu, diety – to vše jsou příčiny toho, že nejčastěji ženy přibírají i tzv. ze vzduchu.
Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.