neděle 15. 9. 2024
Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…
Lidé milují rychlá řešení
Během roku procházíme nejrůznějšími fázemi, které jdou obvykle ruku v ruce s ročními obdobími a celkovým počasím. Hned z kraje roku se vzpamatováváme ze zatěžkávacího období Vánoc a snažíme se odlehčovat stravu a zbavit se těch několika otravných kilogramů, které jsme si do nového roku přinesli. To s sebou často nese různé krátkodobé (keto) diety a unáhlená řešení. Ať už jsme to zvládli nebo ne, plynule přecházíme k jaru, kde na nás opět číhají detoxikace a různé očisty, kterými je potřeba zahnat jarní únavu. Když už si myslíme, že je nepotřebujeme, stejně nějakou tu očistu absolvujeme zkrátka proto, že to je hodně trendy a dělá to teď každý. O snaze neustále „uklízet“ naše těla nemůže být pochyb. Často ale pokulháváme v tom, jak to děláme, za jakým účelem a s jakou myšlenkou. Odjakživa je člověk nastaven na to, že ho láká rychlé a co nejméně bolestivé řešení. Nemáme trpělivost, nedáváme tělu čas, chceme návod, pilulku nebo někoho, kdo problém za nás vyřeší. Nechceme převzít zodpovědnost za nás samotné. No a pak se divíme, že se problémy stále vrací, že po tom, co jsme do toho dali vše a trpěli, máme kilogramy zpět, neduhy se ozvaly a my jsme zase na začátku. V tomto bodě je potřeba udělat razantní změnu ve vaší hlavě a přepnout z potřeby „něco měsíc vydržet“ na „změnit věci postupně, ale trvale“.
Proč přibývá problémů s trávením?
V posledních letech dramaticky narostl počet lidí, kteří trpí na alergie nebo intolerance potravin, ale také na trávicí potíže neurčitého charakteru. Nechtěli jsme si to dlouho připustit, ale můžeme si za to sami. Faktorů, které mají vliv na citlivost našeho imunitního systému ve vztahu k různým potravinám, je hodně. Jsou to zcela obyčejné věci jako třeba fakt, že už nejíme tolik ovoce, které jen oleštíme o triko, nebo mrkev, kterou sníme celou, jen tak omytou pod tekoucí vodou. Jsou to ale také mnohem vážnější témata jako zvyšující se četnost císařských řezů, kdy chybí okamžitý kontakt s bakteriální flórou matky. Je to chronický stres, který ovlivňuje naše tělo enormním způsobem a problémem je právě jeho podoba, která se velmi liší od stresu, kterému jsme byli vystaveni dlouhá staletí a tisíciletí. Je to také přílišná sterilita, ve které jsou občas děti vychovávány. A jsou to samozřejmě antibiotika, mikroplasty, chlorované sloučeniny či další chemikálie průmyslu, které se už se staly běžnou součástí vodních toků, stejně jako našich kohoutků. V neposlední řadě jsou to ale i výživové trendy, které jsou právě často zdrojem nebo posléze i příčinou počínajících změn v našem těle. Vyřazujeme potraviny jen proto, že jsme se dočetli, že je to zdravé. Zařazujeme širokou škálu doplňků stravy jak tekutých, tak pevných jen proto, že máme dojem, že to je přínosné. Zkrátka žijeme v úplně jiné době, v jiných podmínkách. Často závidím lidem, kteří žijí v blažené nevědomosti. Někdy je vědění a porozumění až moc zatěžující… Ale zpět k jídelníčku.
Jak vyčistit svůj jídelníček?
Pokud už nějaké problémy s trávením máte nebo jen cítíte, že potřebujete ve svém stravování udělat změnu, jedním z důležitých kroků je vyčistění vašeho jídelníčku od potravin, které vám buď fyzicky nedělají dobře nebo vašemu tělu nepřináší žádné kvalitní živiny, či naopak přináší ne zrovna zdraví prospěšné látky. V následujících krocích vás postupně provedu analýzou vašeho jídelníčku a tipy na změny, které ve svém stravování můžete udělat.
a) Jaké je množství a kvalita zeleniny a ovoce, které konzumuji? Umím zeleninu a ovoce vhodně omýt tak, aby pro mě byly prospěšné a nebyly závadné?
TIP
Konvenční ovoce a zelenina z obchodů jsou často chemicky ošetřeny. Pesticidy a chemikálie nejsou většinou rozpustné ve vodě, takže nestačí je pouze opláchnout. Plody ideálně oplachujte octovou vodu a nebo si pořiďte speciální prostředek na bázi alkoholu. Obstarejte si kartáček na omytí zeleniny. Plesnivé, nahnilé nebo naklíčené plody vyhoďte, neokrajujte je, mykotoxiny, které plísně produkují, nejsou vidět a plod může být napadený celý. Pokud začnete dbát na čistotu ovoce a zeleniny, snížíte tím množství přijímaných chemikálií.
b) Není v mém jídelníčku zbytečně moc vysoce zpracovaných potravin?
TIP
Průmyslově zpracované pochutiny, ale i uzeniny, chipsy v sobě obsahují vlivem použitých technologií často látky, které nějakým způsobem mohou našemu tělu škodit. Uzeniny např. obsahují dusitany, aditiva, které konzervují a starají se o stabilizaci barvy. Potraviny bohaté na škroby, které se pečou, smaží či praží, mohou zase obsahovat toxickou látku akrylamid, která vzniká při hnědnutí, případně černání. Týká se to hlavně pečiva, různých krekrů nebo müsli a kávy. Ztužování tuků zase vede ke tvorbě transmastných kyselin, které našemu tělu prokazatelně škodí. Z preventivních důvodů je tedy dobré snížit množství vysoce technologicky zpracovaných potravin v jídelníčku a nahradit je surovinami původními, které zpracujete vy sami. Pokud je vaše tělo citlivé na chemické látky, snížení množství aditiv ve stravě jistě ocení.
c) Mám často chutě na sladké? Zaháním tím únavu nebo své psychické problémy? Dokážu si připustit, že jsem na cukru závislý/á?
TIP
Nelze kategoricky říci, že cukry nám škodí. Škodí nám jejich nadbytek ve stravě. Nadměrné množství jednoduchých cukrů zatěžuje slinivku a nutí ji vyplavovat velké množství inzulínu. A protože často tuto jednoduchou energii nepotřebujeme, tělo ji uloží do podoby tuku. S cukrem je ale problém i z pohledu jeho působení na mozek, působí totiž podobně jako některé drogy – uvolňuje v těle dopamin, látku, která způsobuje opojné pocity a cílí na naše centrum odměny. Při časté konzumaci cukrů si můžeme na tento vztah „dám si cukr a cítím se dobře“ zvyknout, což může vést ke stavu podobnému závislosti a další rostoucí konzumaci. Soustřeďte se tedy hlavně na ovoce, které je přirozeným zdrojem cukrů, hořkou čokoládu, nedoslazované sušené ovoce a dezerty či sladké pečivo si dopřávejte jen občas, kvalitní a v menším množství.
d) Vyhledávám výrazná jídla a vše solím? Musím si dosolit každý pokrm, neboť mi přijde málo výrazný?
TIP
Nadměrný příjem soli je jakási železná koule našich jídelníčků. V současné době průměrný člověk zkonzumuje 3–4× větší množství maximální denní doporučené dávky soli, která činí 5 g. My Češi máme takový zlozvyk, že když vaříme, všechno pořád solíme místo toho, abychom nejdříve začali používat koření, bylinky a dochucovali jimi základní potraviny a teprve poté se snažili případně chuť dozvýraznit. Snažte se vyčistit své chuťové buňky a dopřát jim obrození, aby docenily i přirozenou chuť potravin, koření a bylinek.
e) Piji dostatek neslazených nápojů? Je množství kávy, kterou za den vypiji, do 4 šálků? Neholduji příliš často alkoholu?
TIP
Základem pitného režimu by měla být neochucená voda, čím dříve se oprostíte od slazených nápojů, tím lépe pro vaše tělo. Není jedno, jestli vypijete celé své doporučené množství tekutin najednou, a nebo postupně během celého dne. Tělo má schopnost vstřebat a využít jen určité množství tekutin za hodinu. Pijte průběžně, aby tělo mělo dostatek tekutin pro ledviny, trávení i další děje v organismu. Pokud jste pravidelnými konzumenty kávy, pak si na ni vaše tělo pravděpodobně zvyklo a není pro vás nijak zvlášť dehydratující.