středa 8. 2. 2023
Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?
Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?
Borůvky jsou další lokální ovoce, které bychom si měli během léta naplno užívat, ale také si vytvořit pořádné zásoby na zimu. Ony za to určitě stojí. A není nic příjemnějšího než si o chmurné listopadové dny upéct voňavý a nadýchaný borůvkový koláč.
Umeocet si pomalu ale jistě vydobývá své místo i v české kuchyni. Jde převážně o potravinu, která nachází ocenění hlavně v makrobiotice. Kde v kuchyni ho můžete docenit i vy?
Jak by měla vypadat strava v letních měsících? Jaké potraviny jsou vhdoné a jaké naopak méně?
Třešně a višně jsou další symboly jara a léta, které vám dopodrobna představíme...
Je těžké myslet v době absolutní svobody mládí na to, co bude za třicet let a ještě to brát vážně. Věřte ale, že se to vyplatí...
Práce zahrnující noční směny je pro organismus velmi náročná, protože narušuje přirozené biorytmy a jde proti přirozeným cyklům některých hormonů v našem těle (např. leptin, melatonin aj.). Jak si ideálně pomoci stravou a zmírnit tak neblahé dopady na náš organismus?
Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici vedoucí od jednoho konce ke druhému, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a shovívavostí...hned vám řekneme proč.
S příchodem jarních měsíců přichází i všudypřítomné skloňování slov, jako je detoxikace, detox, půst, očista či odlehčení. Tak nějak jsme si na to již zvykli – stejně jako jsou Vánoce a svátky dobou hodování na tučných a těžkých pokrmech, jarní slunovrat startuje období, kdy cítí většina potřebu se čistit.