Strava partnerů před plánovaným otěhotněním a v době těhotenství matky

Každá životní etapa člověka má co do výživy svá určitá specifika, kterým je třeba se přizpůsobit. Těhotenství je obdobím života ženy, které si žádá citlivý přístup. Ne každá žena či partneři/manželé, kteří plánují založit rodinu, si uvědomují, že se zdravým životním stylem a stravováním musí začít dávno před samotným početím....

Musí být ten, kdo praktikuje jógu, veganem?

Adventní období je pro mnohé jedním z nejkrásnějších v roce. Takovým, na které se těší vlastně od doby, kdy skončí to předchozí. Advent je jedním z nejvýraznějších vyjádření jógy, vnímáme-li Vánoce jako období, kdy si připomínáme lásku s velkým L. Ta je s námi samozřejmě celý rok, ale prosinec je měsícem, kdy je toto vzpomínání poněkud intenzivnější.

Jedí jogíni cukroví?

Tak na to se mě jednou s bezelstným úsměvem zeptala jedna paní na jedné lekci. „Samozřejmě nemohu mluvit za všechny,“ odvětila jsem, také s úsměvem od ucha k uchu, „ale já ano. Já cukroví jím.“ Jenže už jsem nedodala jaké. Veganské. Ano, i takové cukroví totiž existuje. A je přímo výborné!

Jak jíst o Vánocích jako člověk praktikující jógu?

To, že jste přinesli jógu na svou podložku, se bere jako samozřejmost. To, že je třeba ji vnést i na jídelní stůl, zase tak samozřejmé není...

Adventní inspirace – cukroví a pohoštění

Advent je období, kdy trávíme ve svých kuchyních nejvíce času z celého roku. Pečeme cukroví, vaříme sváteční jídla, připravujeme hostiny a pohoštění pro své blízké. Jóga DNES vám přináší inspiraci v podobě rozmanitých receptů na cukroví a pohoštění.

Strava v pokročilém věku ženy

Fyzické změny těla k procesu stárnutí patří. Nikdo se jim nevyhneme. Zdravý životní styl – dostatek pohybu a zdravá strava – však dokáží s naším organismem zázraky....

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?

Fakta a mýty o fruktóze

O fruktóze se píše možné i nemožné, aktuálně především, že je to strašák, který zatěžuje naše játra. Jaká jsou fakta a proč bychom si na její nadbytek měli dávat pozor? A proč je opět dlůležitá hlavně míra - množství?

Na vlně tuků

Příroda je neuvěřitelně mocná a evoluce neoddiskutovatelná. Z toho důvodu disponuje náš metabolismus ještě jedním, volně řečeno „záložním“ pohonem, díky kterému se tvoří základní zdroje energie, a ten nazýváme ketóza....

Výživa při nedostatku hořčíku

Když se řekne hořčík, většina z vás si jistě vybaví větu: „Hořčík, ten je dobrý na nervy!“ A nejste daleko od pravdy. V současné době, kdy jsou na nás kladeny vysoké pracovní i vztahové nároky, se požadavky našeho organismu na hořčík často zvyšují. Tělo se postupným vyčerpáváním následkem každodenních aktivit i strastí může dostat do mírného deficitu, který se primárně projevuje na naší psychice. Jste podráždění, nervózní a trpíte nespavostí? Možná se to týká i vás!