Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Zpomalený metabolismus, tedy metabolismus, který velmi šetří a ochotně ukládá energii do zásoby, je problém, se kterým se u lidí s nadváhou setkávám dnes a denně. Nepravidelnost ve stravě, stres, nedostatek pohybu, diety – to vše jsou příčiny toho, že nejčastěji ženy přibírají i tzv. ze vzduchu.

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.

Švestky – první vlaštovky nadcházejícího podzimu

Čerstvé švestky a jejich dvě další podoby – švestky sušené a povidla – jsou oblíbené suroviny, bez kterých si naše babičky nedokázaly představit koláče, knedlíky a ani další pochutiny. Pojďme se na švestky podívat pod lupou.

Serotonin – hormon štěstí a dobré nálady

Vycházíte ven, vše voní, bují, kvete a ptáci zpívají ostošest. Svěží vzduch vás obklopuje jako peřina. Slunce svítí a dává najevo svou sílu. Nadechnete se a pod tou záplavou slunečních paprsků a euforie se sami pro sebe usmějete. Venku panuje neskutečná energie a vaše tělo to cítí. Právě jste zažili něco, co způsobilo, že se ve vás vyplavil hormon štěstí, lásky a radosti – serotonin…

Červený rybíz – lahodný zdroj vitamínu C

Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?

Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?

Cuketa – letní královna zahrad i našich kuchyní

Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?

Borůvky – vyražte si nasbírat pravé superpotraviny!

Borůvky jsou další lokální ovoce, které bychom si měli během léta naplno užívat, ale také si vytvořit pořádné zásoby na zimu. Ony za to určitě stojí. A není nic příjemnějšího než si o chmurné listopadové dny upéct voňavý a nadýchaný borůvkový koláč.

Umeocet – doplní minerály a potěší střeva

Umeocet si pomalu ale jistě vydobývá své místo i v české kuchyni. Jde převážně o potravinu, která nachází ocenění hlavně v makrobiotice. Kde v kuchyni ho můžete docenit i vy?

Ponořte se do radosti i při vaření

Jak by měla vypadat strava v letních měsících? Jaké potraviny jsou vhdoné a jaké naopak méně?