úterý 25. 3. 2025
Měl by se člověk, který praktikuje jógu, stát vegetariánem, nebo naopak je jóga cestou respektující každého člověka v jeho jedinečnosti? Může také ten, kdo konzumuje maso, dosáhnout díky józe vysokého stupně poznání, nebo je to neslučitelné s ahimsou (nenásilím), jedním ze základních jogínských principů?
Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.
Problémy se štítnou žlázou jsou velmi rozsáhlé a závažné. Bohužel se týkají stále většího množství lidí. V následujícím článku se zaměříme pouze na jeden „sektor“ problémů, souvisejících přímo se stravou – konkrétně s jódem a tzv. antinutričními látkami.
Léto – roční období, které nabízí tolik energie, světla, ale také odhalené nožky v šortkách a opálená těla v plavkách. No a protože se o svou vnější stránku musíme také starat hlavně z vnitřku, přinášíme vám tipy do vašeho jídelníčku, díky kterým budete zářit.
Léto nám svou bohatostí a rozmanitostí nabízí velký výběr čerstvých plodů a láká nás k jejich konzumaci. Dáváme přednost osvěžujícím potravinám, navyšujeme podíl syrové stravy, a to především listové zeleniny obsahující nahořklou chuť (rukola, polníček, špenát, saláty, divoké byliny). Můžeme si dopřát i občasnou konzumaci tropického ovoce. Nemělo by však být součástí každodenní stravy.
S příchodem sezóny českých jahod se doslova strhne mánie. Jahody jsou všude a na tzv. samosběry chodí stále více a více rodin, které si z toho udělají příjemné rodinné odpoledne. Proč nás jahody tak baví?
My, dospělí, vytváříme dětem vzory, které ony napodobují. Jelikož si potomci vytvořené stravovací návyky a chutě nesou více méně celý život, je důležité v tomto období jednak jít příkladem a jednak být opravdu trpěliví.
Chřestová sezóna trvá velice krátce, tím spíše bychom si měli tuto plodinu, která je zároveň velkou lahůdkou, vychutnat co možná nejvíce. Jaké jsou účinky této lahůdky na naše zdraví, jaké máme typy a jak s ním pracovat?
Rebarbora je atypickým druhem zeleniny. Její řapíky můžeme konzumovat jen několik týdnů v roce. Přesto patří k jedněm z nejoblíbenějších jarně-letních plodin. Roste volně, je nenáročná na pěstování a v kuchyni s ní uděláte velkou parádu.
Pokud se zeptáte ženy, bez čeho by nemohla žít, často odpoví, že bez čokolády. Čokoláda je něco, co nám vykouzlí úsměv na tváři. Opravdoví fajnšmejkři si dopřávají čokoládu 95 % a výše. Proč po ní celý svět tak touží?