Láska prochází žaludkem...

Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.

Strava pro správnou funkci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou jsou velmi rozsáhlé a závažné. Bohužel se týkají stále většího množství lidí. V následujícím článku se zaměříme pouze na jeden „sektor“ problémů, souvisejících přímo se stravou – konkrétně s jódem a tzv. antinutričními látkami.

Letní vyladěné snídaně a jídelníček

Léto – roční období, které nabízí tolik energie, světla, ale také odhalené nožky v šortkách a opálená těla v plavkách. No a protože se o svou vnější stránku musíme také starat hlavně z vnitřku, přinášíme vám tipy do vašeho jídelníčku, díky kterým budete zářit.

Letní vaření

Léto nám svou bohatostí a rozmanitostí nabízí velký výběr čerstvých plodů a láká nás k jejich konzumaci. Dáváme přednost osvěžujícím potravinám, navyšujeme podíl syrové stravy, a to především listové zeleniny obsahující nahořklou chuť (rukola, polníček, špenát, saláty, divoké byliny). Můžeme si dopřát i občasnou konzumaci tropického ovoce. Nemělo by však být součástí každodenní stravy.

Jahody – na sezónu se těšíme celý rok

S příchodem sezóny českých jahod se doslova strhne mánie. Jahody jsou všude a na tzv. samosběry chodí stále více a více rodin, které si z toho udělají příjemné rodinné odpoledne. Proč nás jahody tak baví?

Výživa dětí

My, dospělí, vytváříme dětem vzory, které ony napodobují. Jelikož si potomci vytvořené stravovací návyky a chutě nesou více méně celý život, je důležité v tomto období jednak jít příkladem a jednak být opravdu trpěliví.

Chřest – lahůdka s prospěšnými účinky na naše zdraví

Chřestová sezóna trvá velice krátce, tím spíše bychom si měli tuto plodinu, která je zároveň velkou lahůdkou, vychutnat co možná nejvíce. Jaké jsou účinky této lahůdky na naše zdraví, jaké máme typy a jak s ním pracovat?

Rebarbora – krátká sezóna je tu, tak ji nepropásněte!

Rebarbora je atypickým druhem zeleniny. Její řapíky můžeme konzumovat jen několik týdnů v roce. Přesto patří k jedněm z nejoblíbenějších jarně-letních plodin. Roste volně, je nenáročná na pěstování a v kuchyni s ní uděláte velkou parádu.

Čokoláda – pochoutka mnoha tváří

Pokud se zeptáte ženy, bez čeho by nemohla žít, často odpoví, že bez čokolády. Čokoláda je něco, co nám vykouzlí úsměv na tváři. Opravdoví fajnšmejkři si dopřávají čokoládu 95 % a výše. Proč po ní celý svět tak touží?

Žijte jednoduše aneb Jak neplýtvat potravinami

Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.