Letní vaření

Léto nám svou bohatostí a rozmanitostí nabízí velký výběr čerstvých plodů a láká nás k jejich konzumaci. Dáváme přednost osvěžujícím potravinám, navyšujeme podíl syrové stravy, a to především listové zeleniny obsahující nahořklou chuť (rukola, polníček, špenát, saláty, divoké byliny). Můžeme si dopřát i občasnou konzumaci tropického ovoce. Nemělo by však být součástí každodenní stravy.

Jahody – na sezónu se těšíme celý rok

S příchodem sezóny českých jahod se doslova strhne mánie. Jahody jsou všude a na tzv. samosběry chodí stále více a více rodin, které si z toho udělají příjemné rodinné odpoledne. Proč nás jahody tak baví?

Výživa dětí

My, dospělí, vytváříme dětem vzory, které ony napodobují. Jelikož si potomci vytvořené stravovací návyky a chutě nesou více méně celý život, je důležité v tomto období jednak jít příkladem a jednak být opravdu trpěliví.

Chřest – lahůdka s prospěšnými účinky na naše zdraví

Chřestová sezóna trvá velice krátce, tím spíše bychom si měli tuto plodinu, která je zároveň velkou lahůdkou, vychutnat co možná nejvíce. Jaké jsou účinky této lahůdky na naše zdraví, jaké máme typy a jak s ním pracovat?

Rebarbora – krátká sezóna je tu, tak ji nepropásněte!

Rebarbora je atypickým druhem zeleniny. Její řapíky můžeme konzumovat jen několik týdnů v roce. Přesto patří k jedněm z nejoblíbenějších jarně-letních plodin. Roste volně, je nenáročná na pěstování a v kuchyni s ní uděláte velkou parádu.

Čokoláda – pochoutka mnoha tváří

Pokud se zeptáte ženy, bez čeho by nemohla žít, často odpoví, že bez čokolády. Čokoláda je něco, co nám vykouzlí úsměv na tváři. Opravdoví fajnšmejkři si dopřávají čokoládu 95 % a výše. Proč po ní celý svět tak touží?

Žijte jednoduše aneb Jak neplýtvat potravinami

Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.

Jídlem na podporu imunity

Imunita je velmi křehká a citlivá a je třeba ji „opečovávat“. Spíše než na "zobání" nejrůznějších pilulek na podporu imunity bychom se měli primárně zaměřit za kvalitní potraviny. Vše začíná u prevence!

Světlo a stín... ve složení potravin

V zemědělství a potravinářském průmyslu už jsme dospěli tak daleko, že nemůžeme řešit jen druh potraviny, ale také její reálné složení a původ. Je potřeba se soustředit na to, z jakého zdroje potraviny pocházejí a jaké množství jich konzumujeme...

Čerstvé ovoce a zelenina v zimě – je to opravdu takový benefit?

Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?