BLESKOVĚ
Zdravá strava 21. 10. 2020 PDF Tisk

Vlašské ořechy – malý „velký“ zázrak

Vlašské ořechy jsou semena ořešáku královského. Obsahují mnoho důležitých živin. Působí blahodárně na činnost mozku, nervovou soustavu a srdce. Co se skrývá pod skořápkou vlašských ořechů?

Vlašské ořechy – malý „velký“ zázrak

Jak už asi víte, ořechy jsou bohatým zdrojem energie. Tato energie obecně pochází z nenasycených tuků, které spadají do kategorie „zdraví prospěšné“. Tyto nenasycené tuky pomáhají tělu snižovat cholesterol a tím i možné riziko infarktu oproti méně zdravým tukům „živočišným“.

Říci, že vlašské ořechy jsou výživnou potravinou, je sice pravda, nicméně taková charakteristika tento zázrak lehce podceňuje. Vlašské ořechy poskytují tělu zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerály – a to zdaleka nejsou všechny způsoby, kterými mohou podpořit vaše zdraví.

Výhody, které konzumace vlašských ořechů bezesporu má:

Omega-3
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jsou tak skvělou svačinkou pro zdravě fungující srdce, navíc pro svůj obsah rostlinných sterolů mohou snížit hladinu cholesterolu v našem těle. Vlašské ořechy mají výrazně vyšší obsah omega-3 tuků než jakýkoli jiný ořech, a to celých 10 g na 100 g váhy.

Omega-3 tuk vyskytující se v rostlinách, včetně vlašských ořechů, se nazývá kyselina alfa-linolenová (ALA). Tato kyselina je pro naše tělo nezbytná a získáváme ji ze stravy. Adekvátní množství na den, které je 1,6 g u mužů a 1,1 g u žen, tělu hravě dodáte konzumací jedné porce vlašských ořechů.

Kyselina alfa-linolenová má výrazný význam pro naše srdce a snižuje riziko možných srdečních onemocnění.

Silný antioxidant
Jako zdroj vitaminu E se vlašáky řadí mezi potraviny s výrazně antioxidačními účinky. Antioxidanty tělo potřebuje jako ochranu před volnými radikály. Vlašské ořechy mají vyšší antioxidační aktivitu než kterýkoli jiný běžný ořech. 

Tato aktivita pochází z vitaminu E, melatoninu a rostlinných sloučenin zvaných polyfenoly, jejichž množství je zvláště vysoké ve slupce vlašských ořechů.

Vlašáky navíc brání oxidačnímu poškození „špatného“ LDL cholesterolu po jídle, který má jinak tendenci se hromadit v tepnách a stojí za vznikem aterosklerózy. Stačí 5–8 vyloupaných jader a váš „špatný“ cholesterol bude v optimu.

Vláknina
Ne každý to ví, ale vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vlákniny a starají se tak o to, aby vaše zažívání pracovalo, jak má.

Snižují zánětlivost těla
Zánět je orné pole pro mnoho nemocí včetně srdečních chorob, cukrovky, Alzheimerovy choroby atd., ale může být vyvolán také oxidačním stresem. Polyfenoly ve vlašských ořeších mohou pomoci v boji proti tomuto stresu a následnému zánětu. Může se jednat zejména o podskupinu polyfenolů zvanou ellagitaniny.

Příznivé bakterie ve střevě přeměňují ellagitaniny na sloučeniny zvané urolithiny, o nichž bylo zjištěno, že poskytují ochranu před záněty.

ALA omega-3 tuk, hořčík a aminokyselina arginin jsou další složky „vlašáků“, které jsou účinné v boji se zánětlivostí těla.

Zdravé střevo
Kromě již zmíněné vlákniny stojí vlašské ořechy za tím, aby střeva fungovala, jak mají. Jejich konzumací se totiž zvyšuje počet bakterií produkujících butyrát, tuk, který je doslova výživou pro střeva a udržuje je v optimální kondici. Zdravě fungující střevo pak samo o sobě udržuje v optimální kondici celé naše tělo.

Ať už se rozhodnete, že je přimícháte do jogurtu, rozmixujete do lahodného smoothie nebo je budete jíst „jen tak“, rozhodně je ale ze svého jídelníčku nevynechávejte. Malou dávkou tohoto zázraku dáte tělu spousty vitaminů, minerálů a látek, díky kterým bude fungovat, jak má, a bude zdravé.

Skladování
Skladovat vlašské ořechy není jen tak. Důvodem je uchování jádra v co nejvyšší kvalitě. Je zapotřebí sucha, a to nejen v procesu, kdy se ořech musí vysušit, aby se správně „zakonzervoval“, ale i pro následné uskladnění. Zralé ořechy pak vydrží v uzavřené dóze v chladu po několik měsíců.

A jak využít vlašáky? Zkuste třeba „podzimní“ palačinky!
Palačinky s dušenými jablky a vlašskými ořechy

Těsto:

  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • olej na smažení

Dušená jablka:

  • 400 g jablek
  • 50 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 citrónu

Na ozdobení:

  • vlašské ořechy
  • bílý jogurt 

Postup:
1. Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citrónovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou. Odklopte, přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plameni.
2. Smíchejte mouku, mléko, vejce a cukr se špetkou soli. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
3. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.

  • autorka: Valentina Lebová
  • fotografie: Shutterstock.com

Objednat předplatné