Zdravá strava

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?

celý článek
Fakta a mýty o fruktóze

Fakta a mýty o fruktóze

O fruktóze se píše možné i nemožné, aktuálně především, že je to strašák, který zatěžuje naše játra. Jaká jsou fakta a proč bychom si na její nadbytek měli dávat pozor? A proč je opět dlůležitá hlavně míra - množství?

celý článek
Na vlně tuků

Na vlně tuků

Příroda je neuvěřitelně mocná a evoluce neoddiskutovatelná. Z toho důvodu disponuje náš metabolismus ještě jedním, volně řečeno „záložním“ pohonem, díky kterému se tvoří základní zdroje energie, a ten nazýváme ketóza....

celý článek
Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?

celý článek
Výživa při nedostatku hořčíku

Výživa při nedostatku hořčíku

Když se řekne hořčík, většina z vás si jistě vybaví větu: „Hořčík, ten je dobrý na nervy!“ A nejste daleko od pravdy. V současné době, kdy jsou na nás kladeny vysoké pracovní i vztahové nároky, se požadavky našeho organismu na hořčík často zvyšují. Tělo se postupným vyčerpáváním následkem každodenních aktivit i strastí může dostat do mírného deficitu, který se primárně projevuje na naší psychice. Jste podráždění, nervózní a trpíte nespavostí? Možná se to týká i vás!

celý článek
 Výživa při deficitu vápníku

Výživa při deficitu vápníku

Vápník patří k nejdůležitějším prvkům našeho těla a proto bychom měli celý život dbát na jeho dostatečný přísun ve stravě, která se vlivem různých výživových trendů může stát na vápník deficitní...

celý článek
Jak se stravovat před a po cvičení jógy?

Jak se stravovat před a po cvičení jógy?

Jóga je pohyb, který může být relaxační a uklidňující, ale také pěkně vysilující a energeticky náročný. Tak jako tak by měla platit určitá pravidla stravování, aby se člověk cítil lehce a pohodově, ale zato plný síly a energie, která mu stačí i na správnou regeneraci.

celý článek
Umění nezbláznit se

Umění nezbláznit se

Je tak těžké se v moderní době „nezbláznit“. Nezbláznit se ze zdravé stravy, nezbláznit se z „prohřešků“ proti zdravé stravě, nezbláznit se ze všech informačních lavin okolo nás – zkrátka a dobře, zachovat si zdravý selský rozum...

celý článek
Tak co mám tedy jíst?

Tak co mám tedy jíst?

Výživa, stravování, my sami - to, jací jsme, jaký je náš zdravotní stav, co máme za sebou, kde žijeme... to vše je náš unikátní osobní balíček. To, co je dobré pro jednoho, přece neznamená, že je dobré pro druhého...

celý článek
Olivový olej a jeho správné používání

Olivový olej a jeho správné používání

Olivový olej je jedním z nejzdravějších rostlinných olejů vůbec. Velmi rádi si ho přivážíme z dovolených na jihu Evropy. Je však důležité, aby byl pro tepelnou i studenou kuchyni použit ten správný....

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket