Zdravá strava 17. 03. 2021 PDF Tisk

Lyofilizované ovoce

Mrazem sušené plody, které si – díky způsobu konzervace – uchovají specifickou chuť, barvu i vůni. Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce oproti ovoci sušenému?

Lyofilizované ovoce

Tajemství lyofilizace
Víte, že proces lyofilizace byl objeven již za II. světové války? Jeho výhody byly poprvé využity v medicíně, a to k uchování krevního séra. Od té doby se lyofilizace využívá v mnoha oblastech. Jednou z nich je i prodloužení trvanlivosti ovoce, aniž by však přišlo o své vynikající vlastnosti. 

Lyofilizované versus sušené ovoce
Zatímco sušené ovoce prochází převážně sušením v teple, kdy je umístěno do sušičky, proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě minus 80 °C. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění na páru. Díky tomuto způsobu „sušení“ si ovoce zachová nejen tvar, ale také vůni, chuť a všechny nutriční hodnoty, minerály a vitamíny, které se klasickým sušením v horku jaksi vytrácí. 

Běžně sušené ovoce se navíc často doslazuje a prochází procesem síření, aby déle vydrželo. Což v konzervaci sice pomáhá, ale jen těžko lze pak výsledný produkt považovat za zdravý a přírodní.

Zdravá cesta
Jste-li vyznavačem zdravého životní stylu a ne vždy máte po ruce čerstvé ovoce, je právě jeho lyofilizovaná forma tou správnou volbou. Jedná se totiž o 100% přírodní produkt, který neobsahuje žádný přidaný cukr. Jediné, co je třeba si pohlídat, je hmotnost, pokud se například snažíte redukovat svou váhu. Ovoce sušené mrazem váží méně než čerstvé, přičemž nutriční hodnoty jsou zachovány, tj. i množství cukru. 

Využití
Lyofilizované ovoce nemusíte konzumovat jen v podobě ovocné svačiny. Skvěle se hodí i pro přípravu nejrůznějších receptů, jako jsou sladké moučníky a dezerty. Mrazem sušené ovoce stačí pouze namočit do vody a poté jej můžete používat obdobně, jako byste využili čerstvé ovoce.

Skvělé jsou například lyofilizované jahody, ze kterých po namočení připravíte chutný jahodový koktejl, přidáte je do jogurtu či rýžové kaše.

Konzumace
Lyofilizované ovoce nemusíte ihned zkonzumovat, nicméně se doporučuje, aby bylo – po otevření – uchováno v uzavíratelné nádobě. Působením vzduchu totiž může navlhnout a změnit tak svou strukturu, i když chuť zůstane stejná. 

Pokud se vám ovoce nevhodnou manipulací rozpráší, nezoufejte. Přidat ho můžete do těsta, rozmixovat s vodou a pít jako osvěžující nápoj nebo využít jako součást domácích pleťových masek!

  • autorka: Valentina Lebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné