BLESKOVĚ
Zdravá strava 23. 11. 2022 PDF Tisk

Intuitivní stravování aneb Konec začarovanému kruhu diet

Trendem dnešní doby se více a více stává téma zdravé stravování”. Sociální sítě jsou plné výživových poradců a  influencerů, kteří sdílejí rady a krásně nafocená jídla, časopisy nabízejí řadu lákavých receptů, na internetu na nás vyskakuje nepřeberné množství různých výživových směrů a diet. Ze všech stran se k nám dostává spousta rozličných názorů, jak se správně” stravovat, co je zdravé a nezdravé”.

Intuitivní stravování aneb Konec začarovanému kruhu diet

Rozhodně je dobré pochopit, jak jídlo ovlivňuje fungování našeho těla a osvojit si základní principy vyváženého stravování. Cílem však není trávit hodiny přemýšlením nad tím, co jíst, která denní doba je vhodná pro danou potravinu, jaké množství je ideální a všechno navíc zapisovat do kalorických tabulek, abychom náhodou nesnědli o gram něčeho navíc. Neustále řešíme, zda či ono je zdravé a fit, ale už se nepozastavíme u toho, jak se během toho opravdu cítíme a jaké myšlenky nám během jídla létají hlavou.

Naštěstí vše postupuje rychlostí blesku a na scénu se dostává tzv. intuitivní stravování, které odsouvá veškeré diety stranou. V rámci tohoto stravování věříme našim schopnostem a  našemu tělu, které ví nejlépe, co opravdu potřebuje k pevnému zdraví a jaká váha je optimální pro správné fungování našeho organismu. Je to cesta, jak se dostat zpátky k sobě, naučit se naslouchat signálům našeho těla a mít se opravdu rád/a.

A jak se vším začít? Pojďme se podívat na několik základních principů intuitivního stravování.

1) Přeprogramování myšlení a odstranění diet, které nikam nevedou
Většina diet znamená dodržování striktních pravidel, podle kterých musíme jíst potraviny X
a nesmíme se pomalu ani podívat na potraviny Y. Tento způsob vede velmi často k frustraci, protože máme chuť i na něco jiného, ale to přece dle daného seznamu nemůžeme. Když si to dáme, nadáváme si, že nejsme schopni to vydržet a naše tělo zaplavují pocity viny. Mysleme prosím na to, že každý jsme originál, někdo potřebuje více sacharidů, zatímco další člověk pro změnu vyšší příjem bílkovin/tuků. Kalorické tabulky též nikam nevedou, protože jako se liší naše těla, tak se mění i aktivita během jednotlivých dnů.  Navíc nesmíme zapomenout na ženské tělo, které potřebuje v různých částech cyklu odlišné složení potravin.

Zkuste přestat sledovat skupiny zaměřené na hubnutí a místo toho se raději zeptejte svého těla, co opravdu potřebuje.  Zaměřte pozornost někam jinam a naučte se vnímat signály těla. Dostatek živin je nezbytně nutný pro naše zdraví.

 

2) Pozitivní vnímání jídla

Jídlo tu není proto, abychom z něho měli strach, ale je to oslava života. Odstraňme ze svého slovníku pojmy zdravé/nezdravé, dobré/špatné “, jelikož s tím si akorát spojujeme negativní emoce. Pokud si řekneme, že je něco špatné, tzv. prasárna, dáváme tím signál mozku, který si to přebere jako Pozor, blíží se nebezpečí, chraň se!. Není pak divu, že je nám po jídle těžko nebo se rozvine i nějaká intolerance.

 

3) Naslouchání svému hladu

Některé směry určují jak často a kdy jíst. Můžeme se dočíst, kolikrát denně je to nejlepší, kdy jíst danou potravinu nebo kdy už nejíst vůbec nic. Je to ale pravda? Co když naše tělo vysílá signály hladu nyní? Budeme snad čekat? Intuitivní stravování nás učí vnímat hlad, najíst se tehdy, když opravdu cítíme potřebu. Samozřejmě je třeba vždy přihlédnout na situaci dané osoby. Pokud se někdo snaží jídlo minimalizovat, objevuje se porucha příjmu potravy, signály hladu jsou silně potlačené a je nutný zcela odlišný přístup.

 

4) Vnímání pocitů plnosti

Opakem hladu je rozeznání pocitu sytosti. Základem je jíst pomalu, pořádně jídlo rozžvýkat. Jestliže jídlo do sebe rychle hodíme, nějakou dobu trvá, než mozek dostane signál, že jsme jedli, jsme sytí. Pokud cítíme, že už máme plné břicho, je zbytečné tam cpát více, přejídat se.

 

5) Souvislost mezi jídlem a emocemi

Někdy jíme, i když hlad nemáme. Důvodem může být nuda, únava, ale také emoce, které se snažíme zajíst. Často můžeme slyšet, jak nám někdo říká “Na, tady máš čokoládu na nervy. Je třeba tyto emoce odhalit a naučit se s nimi pracovat. Jakmile tak učiníme, poleví obrovské chutě na sladké, fast food, apod. a začneme jíst porce přiměřené naší potřebě a to jen tehdy, když opravdu cítíme hlad.

 

Příště, až budete mít tendenci se opět vrhnout na nějakou dietu nebo si dát k jídlu něco, na co zrovna nemáte chuť, zastavte se a zamyslete se, proč to děláte. Buďte k sobě milí a važte si Vašeho zdraví, fungujícího těla, díky kterému máte možnost zažívat spoustu krásného.

  • autorka: Michaela Teteková
  • IG: @misa_tetekova
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné

Objednat předplatné