Zdravá strava 24. 02. 2021 PDF Tisk

Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Konzumace vývarů je tělu prospěšná v mnoha směrech. Konzumací hovězího či jiného vývaru získáme mnoho vitaminů, minerálů, aminokyselin a významně podpoříme trávení (i proto se někdy doporučuje, aby byl vývar „pit“ či „usrkáván“ po malých doušcích i během jídla). Důvod je prostý. Tím, že se podpoří trávení, dojde k pozitivnímu ovlivnění i řady jiných aspektů důležitých pro zdraví jako např. spalování tuku, imunita a v neposlední řadě je správný vývar velice prospěšný pro naše klouby a vazy.

Druhy vývarů 
Vývar nemusí být nutně z kostí nebo masa. Ten, kdo živočišnou stravu nepodporuje, si klidně může připravit vývar zeleninový, který je také skvělým zdrojem důležitých živin, vitaminů a minerálů. 

Masový nebo kostní vývar má svůj původ až v dalekém pravěku, kdy lovci a sběrači přeměňovali jinak nepoživatelné zvířecí části, jako jsou kosti, kopyta či klouby, na vývar, který mohli pít. Díky tomu tak nepřišla žádná část z ulovené zvěře vniveč.

Kostní vývar můžete připravit z kostí téměř jakéhokoli zvířete – vepře, hovězího dobytka, telete, krůty, jehněte, bizona, buvola, zvěřiny, kuřete či ryby.

Oproti tomu se zeleninový vývar vyrábí čistě ze zeleniny, převážně kořenové.

Jak udělat správný vývar? 
Příprava vývaru, tedy ta správná, je velice jednoduchá. Plně postačí maso či kosti, zelenina, sůl a pepř. Někdo přidává do vývaru i bylinky – třeba bobkový list a na konec libeček anebo petrželku. Samozřejmě nesmí chybět velký hrnec a voda, která se dolévá i během vaření.

Tajemství kvalitního, a tudíž silného vývaru tkví především v tom, že se vaří, co nejdéle to jde, aby konzistence, poté co studený vývar vyndáte z lednice např. následující den, byla jako želé. Tato „želatina“ je potřebnou dávkou domácího kolagenu, který nejen zpevňuje pleť, vlasy a nehty, ale pomáhá také udržet a rozvádět tekutiny při trávení, včetně trávicích šťáv. Vývar z kostí je proto používán při léčbě Crohnovy choroby či ulcerozní kolitidy a rovněž při chronických zácpách či průjmech. Kolagen sám pak obsahuje velice cenné aminokyseliny, jako jsou arginin, prolin a glycin.

Arginin rozšiřuje krevní cévy, prolin regeneruje chrupavky a celkově léčí klouby a glycin je důležitý pro syntézu bílkovin.

Vývar a jablečný ocet!
Možná to nevíte, ale do správného vývaru neodmyslitelně patří trocha jablečného octa. Je to proto, aby se – pokud jde o vývar z kostí – z kostí uvolnily minerály. Ocet je třeba vynechat pouze v případě, že trpíte alergií na histamin, který je v něm obsažen.

Nespěchat!
I když je vývar, co se přípravy týče, jednoduchý, jediná „náročnost“ spočívá v tom, aby se vařil co nejdéle a měl by se tzv. táhnout – vařit na mírném plamenu. Právě proto, aby se do vývaru uvolnilo vše, co má, a dal nám vše, co naše tělo potřebuje. Ideální příprava vývaru trvá někdy i 24 hodin, nejméně pak 2 hodiny čistého času. Pozor však na rozvařenou zeleninu.

TIP
Jednoduchý recept na zeleninový vývar se špetkou chilli a muškátového oříšku pro říznější chuť.

  • autorka: Valentina Lebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné