Buďte laskaví… ke svému střevu

10. 04. 2019


Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici vedoucí od jednoho konce ke druhému, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a shovívavostí...hned vám řekneme proč.

Většinou klademe důraz na to, co jíme, aby daná potravina případně odpovídala zdravé výživě. Stejně tak následně očekáváme, že naše tělo ji s radostí přijme a efektivně využije. Dbáme na to, aby byla čistá, omytá či správně zpracovaná a aby plus minus odpovídala společenským zvykům (běžně si doma nevaříme žížaly nebo nesypeme na špagety slupky od brambor). Občas ale zapomínáme, že je to hlavně naše tělo – konkrétně trávicí trakt, ještě podrobněji střevo – které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně rozloží a využije. Pro to, aby mohla naše střeva správně fungovat, je potřeba, aby byla v dobré kondici, zdravá a byla hostitelem pro širokou škálu symbiotických bakterií, které obývají náš trávicí trakt.

Mikrobiom a jeho důležitá část – střevní mikroflóra

Pojem mikrobiom označuje celkové mikrobiální osídlení našeho těla. Pojem mikrobiální zase zahrnuje veškeré bakterie, viry, kvasinky, ale i prvoky či houby. Stejně jako jsou různé ekosystémy na naší planetě osídleny odlišnými druhy rostlin a živočichů, jsou i různé části našeho těla osídleny různými společenstvy z řad mikrobů. My všichni jsme nositelé miliard těchto malých tvorečků, které nás co do množství genetické informace mnohonásobně převyšují. O mikrobiomu lze v podstatě říci, že je to další orgán, který plní takovou nadfunkci a prolíná se celým tělem, někteří odborníci mu s oblibou říkají druhý mozek. Z toho důvodu si určitě zaslouží naši pozornost.

Střevní mikroflóra představuje nejvýznamnější část mikrobiomu o průměrné hmotnosti 1,5 kilogramu! Metabolismus symbiotických (probiotických) bakterií je nedílnou součástí našeho trávení. Bakterie v hojné míře fermentují rozpustné vlákniny rostlinné stravy, která pro ně slouží ve své podstatě jako tzv. prebiotikum, tedy potrava. Z toho důvodu by pro nás měl být příjem vlákniny naprosto neopomenutelnou záležitostí, neboť se i mimo výživu podílí na správném a plynulém chodu střevního obsahu. Střevní flóra každého člověka se liší a je velmi závislá na celkovém stylu stravování, jestli je člověk spíše masožravec, co si dopřává nadbytek alkoholu a cukrů, nebo naopak spíše býložravec, který má ve svém jídelníčku velké množství rostlinné stravy.

Mikrobiom, imunita dneška

Ještě před několika lety znamenalo střevo v první řadě místo, kde dochází k hlavnímu rozkládání a vstřebávání živin, a také místo, kde probíhá „ta špinavá práce“. Až v poslední době se se stále větším důrazem poukazuje na důležitost funkce střeva i v jiných ohledech, které dlouhou dobu zůstávaly ve stínu. Kromě trávení se totiž střevní část mikrobiomu zúčastňuje imunitních reakcí. Hraje tedy určitou roli v imunitním systému a má následný vliv na mnoho zdravotních neduhů spojených s výživou moderního světa. Povaha, rozmanitost, množství a celková rovnováha či nerovnováha (dysbióza) mezi „hodnými“ a „zlými“ mikroby má velmi pravděpodobně přímý vliv na rozvoj obezity, zánětlivých a autoimunitních onemocnění, metabolických defektů, ale hlavně i přecitlivělostí na širokou škálu alergenů. Jednoduše řečeno, pokud nebude vyrovnané a zdravé vaše střevo a váš střevní mikrobiom, můžete se neustále potýkat se zdravotnímu neduhy a nemocemi často neurčitého charakteru nebo nemocemi, jejichž spojitost se střevem byste těžko hádali.

Co našim střevům škodí?

Jestli něco naší střevní mikroflóře opravdu škodí, tak je to užívání antibiotik. Antibiotika mají v těle za úkol vybít nežádoucí bakteriální nákazu, rozmnožené bakterie, které v danou chvíli tělu neprospívají. Antibiotika ale během užívání vybíjejí i naše symbiotické hodné bakterie a zanechávají za sebou lidově řečeno velkou paseku. Antibiotika jsou bezpochyby léky zachraňující život a považujeme je za milníky v oblasti medicíny. Jejich užívání je ale v posledních letech tak velké a často tak zbytečné, že si jednak patogenní organismy vytvářejí antibiotickou rezistenci a jednak před nimi ztrácíme tak potřebnou pokoru. Vždy tedy zvažte (a tyto otázky můžete v lehkých případech klást i svému doktorovi), zdali jste si 100% jistí, že máte bakteriální infekci, na kterou antibiotika zabírají, nebo zdali nechcete dát možnost vašemu imunitnímu systému, aby se s infekcí vypořádal sám. Pakliže antibiotika užíváte, vždy k nim berte silná probiotika a ještě minimálně měsíc po jejich užívání poctivě a pravidelně zařazujte potraviny s podpůrným vlivem pro střeva – kvašenou zeleninu, zakysané mléčné produkty a potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny. Ty jsou samozřejmě prospěšné i zcela obecně po celý rok.

Významný podíl na zdraví našich střev má také nevhodná strava. Průmyslově upravené potraviny, některá aditiva nebo nadbytek jednoduchých cukrů. Zlozvyky, kterými našim malým přátelům velmi škodíme. Neprospívá nám ani ignorace některých neduhů, se kterými žijeme, ale je nám za těžko je řešit. Např. pokud vám nedělají dobře mléčné výrobky a vy to přecházíte nebo pokud trpíte pravidelnými průjmy a stále to přisuzujete stresu. Pakliže tedy víte, že něco není v pořádku, neignorujte to a nechte se raději vyšetřit. Obyčejné vyšetření a následná úprava stravy může velmi zkvalitnit váš život a vyřešit vaše problémy a přitom stačí tak málo.

Jestli my Češi máme s něčím problém, tak je to jednoznačně spotřeba alkoholu. Nadměrná konzumace alkoholu vede k narušování střevní mikroflóry a v konečném důsledku může vést až k tzv. syndromu propustného střeva. Pokud o sobě tedy víte, že pijete alkoholu více, než je zdrávo, omezte ho.

Možná vám to bude připadat jako zvláštní spojení, ale i stres je výrazným hybatelem stavu našich střev. Stres obecně má mnohovrstevnaté účinky na náš organismus. Pokud jste ve stresu, tělo mobilizuje energii k „útěku“ a naopak se snaží potlačit ostatní tělesné reakce. Jedním z procesů je také samotné trávení. Stresové hormony způsobí, že krev je více vháněna do periférií a také že se začne zpomalovat trávení. Nižší trávicí obrat, nižší produkce trávicích šťáv a odkrvení pak narušují přirozenost trávení.

Závěrem…

Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici vedoucí od jednoho konce ke druhému, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a shovívavostí, jako na něco, co je domovem miliónů malých mikrobů, které se vám často snaží jen pomoci. Stačí malé změny v chování, které ale mohou způsobit velké změny ve vašem životě.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket