Skrytá síla fermentace

Fermentované potraviny se staly hitem posledních let. Je to skvělý způsob, jak jednak prospět svému zdraví a navíc si i skvěle pochutnat. Mimo oblíbené „kvašáky“ se velké oblibě těší i méně známé pokrmy, jako je tempeh, pickles a nebokombucha. Že jste o nich neslyšeli? Seznamte se a rovnou si připravte jeden lahodný kvašený nápoj doma!

Nootropika aneb Povolený hack pro náš mozek

Ve filmu Všemocný objeví Bradley Cooper zázračnou pilulku, která mu umožní fungovat na úplně jiných dimenzích mozku než u normálních lidí. Dokáže si vše zapamatovat, není téměř unavený, je sebevědomý, pohotový a úspěšný.

Fresh a smoothie - dvě strany jedné mince

Čerstvé ovocné/zeleninové šťávy, fresh džusy, a mixované ovocné/zeleninové nápoje, smoothies, válcují české stravování již několik let. S rozmachem zdravé výživy, který poslední roky zažíváme, jsme si je nejdříve začali kupovat a posléze i vyrábět ve velkém doma.

Desatero rad, jak efektivně neplýtvat potravinami

Plýtvání. To je něco, co je doslova poznávacím znamením mnoha lidí z vyspělých států. Naštěstí nám často už ale záleží na tom, kolik potravin opravdu potřebujeme, a ne kolik chtějí naše oči a náš chtíč. Milióny tun potravin ročně se vyhodí – bez užitku, jen tak, a velká část by jistě zvládla nasytit tam, kde je nedostatek.

Okurka – dáma, co osvěží

Okurky patří k velmi oblíbené zelenině, kterou si často pěstujeme na našich zahrádkách. Vyžadují dostatečný přísun vláhy, a pokud ji dostanou, bohatě nám ji vrátí zpět i s úroky v podobě vitamínů a minerálních látek.

Nevšední druhy salátů: Který zkusíte vy?

Saláty patří mezi klasické lehké pokrmy a jsou oblíbenou součástí zdravé výživy, zejména v období jara a léta. Lidé je znají po celém světě, připravují se na mnoho způsobů a obsahovat mohou nespočet ingrediencí. Saláty si můžete dopřát samotné v podobě hlavního chodu, nebo jako jeho součást. U nás každý jistě zná klasický hlávkový nebo ledový salát. Jsou určitě dobré a chutné, ale proč nevyzkoušet i jiné druhy? Třeba čekanku, kapustu, listy řepy nebo pak choi. Jaký je mezi nimi rozdíl? A v jaké podobě si je můžete vychutnat?

Jarní bylinky pro radost i sílu

Jaro je za dveřmi a při každé procházce přírodou narážíte na nespočet zelených rostlinek, které se derou ven, a bude jich víc a víc. Tyto rostlinky v jarním období nerostou jen tak pro nic za nic. Mají v sobě ukrytou sílu, kterou my po tak dlouhém období bez slunce a tepla moc potřebujeme. 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?

Intuitivní vaření

Vařit intuitivně znamená tvořit svobodně, bez následování přesných instrukcí a pravidel. Vy sami nejlépe víte, co máte rádi a co vám chutná. Když budete poslouchat své tělo, řekne vám, co právě potřebuje a co mu chybí.

Zima v kuchyni

Zimní období je symbolizováno elementem vody, časem odpočinku, pasivity a přijímání. Jde o dobu absolutního jinu, jenž také souvisí s chladným až mrazivým a převážně temným počasím.