Síla slov, aneb téma vaší lekce

Jak správně zařadit téma do lekce? Jaká témata zvolit a kde je hledat? A kde hledat nápady?

Nechte starosti za dveřmi a usmívejte se!

Vaše lekce není místem pro stížnosti na váš osud a domácí trable. Pokud učíte, učte a naslouchejte...

Jak být dobrým učitelem? Buďte sami sebou!

Určitě jste tuto frázi milionkrát slyšeli, ale co to vlastně znamená, a jak ji správně uchopit?

Klid, nirodha, nedílná součást jógové praxe i našich životů

Mnoho lidí, zejména těch, co s jógou začínají, mají potřebu si stanovit cíl a hodnotit jeho dosažení. Co je tím myšleno? Například, chci umět stoj na rukou, chci v něm vydržet minutu nebo dvě, chci zvládnout všechny varianty záklonů… Je vám to povědomé?

Co jsou samskáry a jak nás ovlivňují?

Velmi často používáme slovní obrat, že je to náš osud… „Nemohu s tím nic udělat, to už je můj osud.“ Je tomu skutečně tak, a co jsou samskáry, o kterých se dozvídáme při lekcích jógy?

 

Trpělivost – kšanti a jógová cesta

Já jsem nebývala od přírody trpělivá, spíše naopak. Když jsem se věnovala judu, do většiny zápasů jsem se vrhala doslova po hlavě a chtěla rozhodnout o vítězi ideálně během deseti vteřin. Můj trenér vždy říkal: „Pozoruj, vyčkej na chybu soupeře a pak vyhraješ s minimálním úsilím. Šetři své síly na těžší zápasy.“ Vůbec jsem to nechápala.

Co vlastně je jógová terapie?

Během lekcí jógy se dozvídáme, že pozice pomáhají na to či ono. Ano, jóga má terapeutické účinky, ale ne každá jóga je jógovou terapií. Co tedy je jógová terapie? Je to speciální aplikace nástrojů z jógy – pozic, dechových technik, pránájámy, meditace – ale také z ájurvédy a psychologie.

Učit jógu neznamená cvičit… aneb co od učení jógy neočekávat

Prohlížíte si instagramové účty učitelů jógy a říkáte si: „Udělám si lektorský kurz a budu si cvičit a dostanu zaplaceno.“ Tak to ovšem není… Na následujících řádcích zkusím nastínit, co by vás, kteří přemýšlíte o lektorském kurzu, k němu nemělo vést. Těm, kteří ho již absolvovali, poradím, jakých chyb se nedopouštět, a těm, kteří lekce navštěvují, jak poznat skutečného učitele.

Ego v jógové praxi – ahamkara

Na mnoha jógových lekcích slyšíme o egu: „Nechť je ego transcendentální… Potlačte ego…“ Tyto fráze nejsou tím pravým návodem, jak bychom měli s naším egem v praxi nakládat. Existuje jiná cesta k vnitřní svobodě.

 

Jóga online… pro studenty i učitele

Jste-li učitelem jógy, možná vás v minulosti napadlo, že další cestou, jak předávat své znalosti, je některá z online variant výuky. Ať už založení svého YouTube kanálu, výuka přes sociální sítě nebo živé vysílání. Pokud jste naopak studenty, pak jste si určitě tisíckrát řekli: „Proč jezdit přes celé město, mohl bych cvičit doma online.“ Možná k tomu nedošlo, protože jste museli jít vařit večeři, uklízet po dětech nebo odpovědět na urgentní dotaz svého šéfa.