Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem

Rýžová klasika, která vás bude bavit nejen svou chutí, ale také barvou.

Pružnost páteře: Záklonové pozice neotevírají pouze hrudník, ale také srdce

Páteř je stavební kámen celého těla, flexibilita těla podporuje flexibilitu mysli. Čím více máme flexibilní páteř, tedy celé tělo, tím je mysl lehčí.

Snadno udržitelné autosugesce a plnění snů

Možnosti péče o duši a psychickou pohodu začnou člověka zajímat obvykle ve chvíli, kdy je mu nějak „ouvej“. Chuť pustit se do některé z cest osobního rozvoje se také objeví obvykle, když se v nějaké oblasti daří méně nebo (u pokročilých jedinců, kteří už se do rozvojové práce na sobě pustili) chuť a energie pro osobní rozvoj roste s objevujícím se úspěchem – jakmile se objeví první plody, které jsou zjevným výsledkem práce na svém osobnostním růstu, člověk hledá, jakými cestami lze dojít ještě dál k větší pohodě, radosti, uvolněnému a naplněnému prožívání života a k úspěchu.

Kreativní tipy: Upcyklované předměty aneb Vyrob si sám

Do It Yourself aneb podomácku vyrobené produkty se těší stále větší oblibě a instagramové účty, jež nabízejí snadné tipy pro takové tvoření, mají tisíce sledujících. Velkému nárůstu popularity se v rámci DIY těší takzvaná upcyklace, též známá jako kreativní opětovné použití či přeměna vedlejších produktů, odpadních materiálů, neužitečných produktů apod. na nové produkty vnímané jako kvalitnější, jež mají navíc uměleckou hodnotu a/nebo environmentální hodnotu. Na sociálních sítích upcyklované výrobky často najdeme pod označením Trash-to-Treasure (volně přeloženo „z odpadu pokladem“).

Utkatásana – pozice židle

Pozici utkatásana říkám soukromě zimní. Ne že by židle měla něco společného se zimou, ale rozhodně se vyplatí ji praktikovat předtím, než se vydáme na sjezdovky. Touto ásanou budujeme v našem těle stabilitu a sílu (především stehenních a hýžďových svalů), a to se nám na lyžích bude jistě hodit. Ale pozor, od sjezdového postoje se v mnohém liší.

Intuitivní vaření

Vařit intuitivně znamená tvořit svobodně, bez následování přesných instrukcí a pravidel. Vy sami nejlépe víte, co máte rádi a co vám chutná. Když budete poslouchat své tělo, řekne vám, co právě potřebuje a co mu chybí.

Manipulace obvykle začíná v rodině

Koncem dubna 2022 vyjde na Slovensku ve vydavatelství IKAR autobiografický román Dušana Štrause s názvem Zo slonom na pleciach (Se slonem na zádech). Kniha dává zcela nový pohled na manipulaci kolem nás. Koneckonců byla pro autora potřebnou terapií na cestě osvobození se z pout sekty integrální jógy s názvem Sri Chinmoy Centrum. A není to jenom kniha. Dušan Štraus vytvořil nový projekt (web, blog, sociální sítě) se záměrem pomoci všem, aby byli schopni rozeznat pozitivní a negativní manipulace a manipulátora.

Ghéranda-samhita

Jógová tradice je nesmírně bohatá na různé texty, které obsahují moudrost jogínů minulosti. Jsou studovány stovky a některé i tisíce let a v tradičních liniích se bez jejich studia neobejdete. Mnohé nám poskytují nejen pochopení širšího kontextu jógové praxe, ale i pochopení života jako takového. 

Celozrnné těstoviny s cizrnou

Připravte si tento vydatný pokrm z těstovin! Cizrna vám dodá potřebné bílkoviny, celozrnné těstoviny zase doplní vlákninu a zasytí na delší dobu.

Skolióza

Skolióza je definována jako trojrozměrná deformita páteře. Při skolióze je tvar páteře změněn nejen ve frontální rovině (vybočení do strany, pokud se na člověka díváme zezadu), ale skolióza je vždy spojená i s patologickou rotací obratlových těl a změněné je také fyziologické esovité zakřivení (v sagitální rovině, při pohledu z boku) – nejčastěji se objevuje oploštění či naopak hyperkyfóza hrudní páteře.