Sebevědomí, ohleduplnost a sobectví: Čím se od sebe liší

Jóga nás učí poznávat se, mít se rád a pracovat se sebou, je ale tenká hranice mezi zdravou sebejistotou či sebeláskou a egoismem či sobectvím.

Odpočinek a akce: Dva rovnocenní partneři

V každodenním životě často dochází k nepochopení. Společnost nám dlouhodobě vštěpuje, že všechno akční (jangové) je daleko hodnotnější než všechno klidové (jinové). A tak je léto oblíbenější než zima. Akční sporty a adrenalinové zážitky se považují za podnětnější než bezcílné toulání krajinou a pozorování přírody. Něco vyprodukovat se považuje za smysluplnější než v klidu čerpat inspiraci a jednat intuitivně. 

Využijte Chytrý účet na JÓGA DNES naplno!

Registrujte se svým e-mailem na webu www.jogadnes.cz a využívejte výhody Chytrého účtu! K čemu všemu slouží?

Jak jsem hledal gurua

Myslím, že pokud se chceme něčemu naučit, je výhodné najít si učitele. A není divu, že s dobrým učitelem jde všechno snáz. Například děti. Pokud bychom je nechali, aby samy vyzkoumaly, jak číst a psát, jistě by se to naučily, ovšem nejspíš až v době, kdy by jejich vrstevníci, vedeni dobrými učiteli, začínali sepisovat své první články, odborné publikace či romány.

Tofu krém se sušenkovými drobky a ovocem

Máte-li mlsné jazýčky a chcete připravit nějakou rychlovku, je pro vás tofu krém to pravé! Ideální dezert s chutí kávy pro vegany, chutnat ale bude všem.

Zdravé hubnutí: Čeho si všímat a proč se nestresovat

První dva měsíce nového roku máme za sebou a mnozí možná cítí zklamání nad tím, že číslo na váze se od poslední kontroly příliš nezměnilo. Jak je to možné, když jste ubrali na jídle a přidali na pohybu? Ve skutečnosti ale můžete hubnout, aniž by se hmotnost nějak rapidně snížila. Jen je třeba přenastavit myšlení a začít si všímat jiných věcí než jen váhy.

Ženskost

Milé ženy, ale i milí muži, co si představíte pod tímto krásným slovem „ženskost“? Co je ukryto za větou: „Jsem žena.“? Jak toto označení, milé ženy, vnímáte samy na sobě, co pro vás znamená ženskost? Jak ji vnímáte a jak na ni nahlížíte? Ještě dříve, než tento článek začnete číst, se na chvilku usaďte a uvědomte si, jak se jako ženy cítíte.

Pozice tanečníka (nataradžásana)

Tanec je pro člověka od pradávna přirozeným pohybovým projevem, který ho provází od raného dětství až do pokročilého věku. A tak je velká škoda, že se tanec z našich životů postupně ztrácí....

Březen jako měsíc půstu a rozjímání

Zatímco únor se nesl ve znamení masopustních hodů a veselic, březen již přináší zklidnění jako výraz úcty k novému životu i k Ježíši Kristu, který byl na Velký pátek o Velikonocích ukřižován. Toto období má v křesťanské tradici významné místo a zvyklostí, která prolíná i všemi ostatními tradicemi, je právě půst.

Březen: měsíc ve znamení žlučníku, hněvu a uklidnění

A máme tu březen, měsíc v elementu dřeva a v jangové energii, který značí růst, pevnost a nese s sebou nádech jara naplněného optimismem a novými cíli. Jenomže až tak růžové nebo spíše zelenkavé, ať zůstaneme u energie jara, to mnohdy nebývá. Jaro obecně přináší čas pouštění, rozpouštění a detoxu. Pokud se vám nedaří odpouštět a emoce máte jako na houpačce, tak je tento článek právě pro vás.