Hinduismus a Bůh v józe

Indie nikdy neměla potřebu definovat či pojmenovávat své náboženství, natož stanovovat ústřední církevní autoritu. Přesto v bílém plášti evropské vědy, ve snaze pojmout složitou a mnohotvárnou náboženskou scénu indického poloostrova, vznikl termín hinduismus, jež má označovat třetí nejrozšířenější náboženství světa. Ve skutečnosti se ale dá hinduismus označit za plnohodnotné náboženství, tak jak jej Evropan chápe, až ve svých konkrétních podobách.

Kapustová polévka s fazolemi

Velmi rychlá a také velmi snadná polévka, která ještě stále přijde vhod během proměnlivého jarního počasí.

Jak nepropadat úzkosti

Naše mysl nás ovládá a není nic výjimečného, že nás zavede až do stavů, kdy cítíme divný strach nebo úzkost. Je to nedílná součást života. Strach je přirozená ochranná technika, která nás má vybudit k maximálnímu možnému výkonu. Záleží ale na jeho intenzitě a době trvání. 

Jóga a rovnováha

Rovnováha je s jógou neodmyslitelně spjata, a to hned na několika úrovních. Učíme se být stabilní v nejrůznějších jógových ásanách, zároveň nám jóga umožňuje budovat si rovnováhu psychickou. To, co si odnášíme mimo podložku, je umění žít vyrovnaně v běžných podmínkách, v každodenních situacích. Co se za pojmem rovnováha skrývá, proč je důležitá a jak ji můžeme podpořit?

Přineste si jaro domů

Jaro je ve znamení úklidu a smejčení. Vyháníme zimu, těšíme se na sluníčko a pučící přírodu. Pereme zimní bundy, větráme peřiny a myjeme okna. Zapomenout bychom neměli ani na naše pokojové květiny, které si obzvlášť na jaře zaslouží zvýšenou péči. 

Apanásana (pozice vyhánějící větry)

Pozice na zádech, která pomáhá při vylučování, působí proti plynatosti a uvolňuje záda. Provádí se jednou, nebo oběma nohama a jejich přitažením na břicho. 

Kultivujte stav bez myšlenek pro obnovu přirozené harmonie

Vnitřní klid je cesta nejen k obnově přirozené harmonie našeho těla a duše. Je to mnohem víc. Je to cesta k nalezení svého pravého já, odkud zbývá už jen krůček k opravdovým a trvalým prožitkům štěstí, lásky a radosti nehledě na to, v jakém prostředí zrovna jsme. 

Jak využít plodivé jarní síly, načerpat energii a získat nadhled

Jarní rovnodennost je za námi, podobně jako změna času, s níž se každý nevyrovná snadno. Všechno ale směřuje k světlejší a teplejší polovině roku, která pro naše předky znamenala období práce i hojnosti. V čem si z nich vzít příklad, proč a kde se inspirovat?

Quinoové karbanátky s červenou čočkou

Pod pojmem karbanátky si dnes už rozhodně nemusíme představovat jen klasiku z mletého masa. Verzí je čím dál více a my vám dnes jednu přinášíme – bez lepku a plnou bílkovin.

Obličejová jóga

Jóga prospívá celému tělu, a tedy i obličeji. Jednak proto, že jej také drží pohromadě svaly a pojivové tkáně, ale navíc díky tomu, že uvolněný, vědomý a pohodový přístup k životu se promítá do jeho výrazu.