Jóga jako cesta k uvolnění úzkosti

Jóga jako systém na rozhýbání zatuhlého těla, protažení zkrácených svalů a zklidnění roztěkané mysli je známá již desítky let. Ale jóga jako prostředek ke zmírnění úzkosti?

 

Guru, učitel, přítel

Ať už „guruovství“ odmítáme nebo na něm bytostně lpíme, je jisté, že jsme formováni, učeni, přebudovávání již od našeho narození.

Jóga nidra na vlastní kůži

Indický klid je vyčpěním z povinnosti a závazků. Stav mysli, ve které se povinnosti nezobrazují. Je to ticho. Je to nekonečno. Je to téměř vygumování hlavy. Ášrám tak byl místem mého odevzdání se a poznání.

Novolunní a práce s jeho energií - praktické tipy

Na měsíci je něco magického až strašidelného, již po mnoho let o jeho účincích lidé zpívají, mluví a píší. A dnes bych vám ráda představila pár praktických tipů, jak s novoluním pracovat. Myslete na to, že tohle je ukázka mé práce s touto tajemnou energií noci a že vy si jí můžete upravit tak, aby ladila přímo Vám. Inspirujte se, ale kráčejte po své cestě.

Špenátová pizza

Kdo by neměl rád pizzu. A během léta její popularita ještě stoupá. Zkuste ale připravit také její lehčí verzi, bez lepku a vhodnou také pro vegany. Obložit ji můžete čím chcete a pochutnáte si stejně jako na klasice!

Sezonní stravování krok za krokem

Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.

Praxe ve 3.20 hodin ráno…

Probudím se pár minut předtím, než zazvoní budík nastavený na telefonu. Ačkoliv je teprve před půl čtvrtou ráno (nebo v noci – to je věc názoru a pohledu), když roztáhnu žaluzie, všímám si na obzoru prvních známek budoucího východu slunce. Nový den je v rozpuku a u mne dnes začíná skutečně brzy. Protože jsem se k tomu rozhodla, protože to tak mám ráda.

Jóga a já: Jakub Šamberger

Nádech a výdech. Tedy součást každého dne. Jóga je pro mě smysluplný společník na cestě životem. Jsou to postupy, jak být spokojený, cítit se dobře po fyzické i psychické stránce. 

Odevzdat svůj strach

Vždycky jsem měl strach projevit se. Byl to můj vnitřní pocit, který s mým reálným vystupováním moc nesouvisel. Jako bych balancoval mezi světlem a stínem a vyvažoval jeden pocit druhým.

 

Jóga vědomí (kundaliní jóga)

Na západní polokouli tento zatím relativně málo známý druh jógy nachází v poslední době postupně stále více příznivců. Kundaliní, aneb jóga vědomí, otvírá srdce, buduje vnitřní sílu a uvolňuje energii, která sídlí u kořene páteře...