Jak se v létě „ochladit“?

Sluneční vlastnosti léta (teplo, projekce, aktivita) se rovnají stimulaci „sympatického“ nervového systému. Avšak i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Možností, jak přehřát svůj organismus a cítit se podrážděně, je mnoho. Proto je potřeba být obezřetní.

Osobní vesmír a jóga

Jste zvyklí utíkat nebo se umíte zastavit, zpomalit, uvědomit si, jak se cítíte, být na sebe vlídní? Slyšíte svůj vnitřní hlas jasně nebo ho slyšet neumíte, možná nechcete, a zatlačujete ho do samotného koutku duše, skladiště nechtěných obsahů, které, je-li přeplněné, vás potom vychyluje z rovnováhy?

Jóga a já: Kateřina Dymáková

V hatha józe vycházím z indické tradice a miluju ji jako styl bez příkras. Lidé si často mylně myslí, že je hatha jednodušší než například vinjása. Hatha jóga může být ale i náročná a tvrdá, vyžadující disciplínu, sílu, flexibilitu a ponoření se do hloubky.

Červenec: Měsíc sklizně, pomoci a putování

Pro nás dnes červenec představuje začátek letních prázdnin a dobu, kdy se vyráží na dovolené. Nese se tedy ve znamení odpočinku. Pro naše předky ale červenec odpočinkový rozhodně nebyl: právě tehdy se totiž nejvíce pracovalo na poli a děti měly prázdniny proto, aby mohly pomáhat rodičům a prarodičům.

Jak jóga pomáhá s organizací času

Také máte někdy pocit, že abyste za jeden den stihli vykonat vše, co potřebujete, musel by mít ne 24, ale minimálně 48 hodin? Jenže kde brát čas, když se zdá, že je nedostatkovou veličinou snad všude? A co takhle naučit se, jak čas zastavit? Kde ho brát a jak ho dávat, vyrábět?

Seznamte se s lektory Jóga Dnes KONFERENCE 2023

JÓGA DNES Konference proběhne ve dvou překrásných palácových sálech, které svou historií „promlouvají“. K jednomu ze sálu byla připojena kaple zdobená uvnitř, ale i po stranách. Okolo vstupu do kaple, který je umístěn v hlavním sále, se na vnější stěně nacházejí poškozené malby Adama a Evy inspirované Dürerovým dílem. Právě na tomto místě máte možnost rozložit svou podložku a užít si den plný jógy, zážitků a pohody.

Síla slov, aneb téma vaší lekce

Jak správně zařadit téma do lekce? Jaká témata zvolit a kde je hledat? A kde hledat nápady?

Moudrost jménem hathajóga

Pataňdžaliho „Jógasútra“ je nejstarším dochovaným dílem o józe. Jedná se o výklad jedné ze šesti klasických filosofických škol hinduismu. Každý z nich z jiného úhlu pohledu rozvádí a dotváří učení védských upanišad. Skrývá se zde dávná moudrost, z níž pramení prapůvodní hathajóga.

Smyslů plné jógové léto: Prozkoumejte svou vnitřní rovnováhu a sílu

Letní období přináší radost z přírody, sluneční paprsky a osvěžující vánek. Je to ideální čas na relaxaci, obnovu energie a spojení se svým vnitřním já. A co by mohlo být lepšího než strávit toto léto v souladu s tělem, myslí a duší prostřednictvím jógové praxe?

Červenec: měsíc ve znamení krevního oběhu a ohně

Víme, že má na náš život vliv mnoho věcí. Od postavení Slunce, Měsíce, planet až po náladu našeho šéfa. Pojďme si dneska říci něco o tom, jak nás ovlivňují samotné měsíce. Na jaké orgány působí, jakou stravu je vhodné volit a jaké ásany zařadit do své praxe.