Sankalpa – uvěřte a vše se podaří!

Pro jasnost mysli, její klid i jako živná půda - sankalpa, která pracuje s vědomou myslí, směřováním pozornosti a proměňováním myšlenek/ záměru do reality. Otevírá cestu k uskutečnění cíle. Pravidelným opakováním svého cíle, přání či záměru vaše podvědomí posléze uvěří a ... stane se. 

Páršvottanásana (pozice pyramidy)

Poloha pyramidy příznivě působí prakticky na všechny svaly zadní části těla, stejně jako na páteř a břišní orgány. Pomáhá také řešit problémy s kulatými rameny, a nenásilně a jemně otevírá hrudník a zvyšuje odvahu, sílu a chuť do života.

Domácí praxe v józe

Důvodů, proč praktikovat jógu v domácím prostředí, může být celá řada. Klid a pohoda doma spolu s možností si začátek i průběh lekce přizpůsobit vlastním potřebám tu stojí proti větším nárokům na disciplínu a vůli.

Online jóga aneb dovolte mi vstoupit


V posledních třech letech se mnoho změnilo. Pandemie ovlivnila nějakým způsobem život každého z nás. Zásah dostala i jógová studia. Některá se přizpůsobila době a některá naopak velkou změnu i úbytek lidí nepřežila. Velkou změnou v nabídce jógových studií, ale i u samotných lektorů jógy bylo hlubší proniknutí do světa elektromagnetického vlnění a přenosu signálu, technologií natáčení videí a jejich editace i samotné jógové praxe – online. Najednou stačilo stisknout nebo se dotknout tlačítka „play“ a instruktor jógy vstoupil do vaší domácnosti.

Malý průvodce jednotlivými styly jógy

Už delší dobu uvažujete nad tím, že zkusíte jógu, a nyní jste se k tomu konečně odhodlali. Když ale zjistíte, kolik různých přízvisek se s ní pojí, možná vás to na počátku vyděsí. Nenechte se mýlit, jóga je jen jedna a různé odnože se liší pouze tím, co je vám blízké. Takže nepanikařte a vyberte podle sebe.

Jóga do škol… aneb jak nenápadně dětem jógu ukazovat

Asi se všichni, co máme rádi jógu, shodneme, že v ní vidíme spousty přínosů a kvitujeme, jak je skvělé, že ji máme! Mě osobně trochu mrzí, že se ke mně dostala později než v dětském věku, i když jako malá jsem pohybu měla dost. Samozřejmě dnes víme o józe o moc více než v době mého dětství, takže za mne - vše v pořádku, vše má svůj čas. A právě proto, že vsoučasné době víme více, svým dětem ji nabízím a ukazuji už od narození a vidím, jak je to skvělé, že ji znají – a to je nejdůležitější.

Bezlepkové tvarohové knedlíky se švestkami

Je tu doba lahodných a zdravých švestek, tak proč si z nich neudělat chutné knedlíky? Máme pro vás jednoduchý a rychlý recept, který je plný bílkovin! Díky absenci lepku vám navíc po nich nebude těžko.

Za sebeláskou na kraj světa

S termínem sebeláska jsem se setkal poprvé na lekci anusara jógy v americkém Coloradu. Pamatuji si to vcelku přesně, byla to první a poslední lekce anusara, kterou jsem kdy absolvoval. Psal se listopad roku 1999, ano, čtete správně, do přelomového milénia zbývalo jen pár měsíců.

Jógové studio v Praze Dejvicích: Aloha jóga

Jógové studio v Dejvicích na Praze 6, 5 minut chůze od Kulaťáku. Otevřené lekce, kurzy a semináře. Jemná i power, vinyasa i hatha, gravid, teen i senior jóga. Lekce pro začátečníky i pokročilé v malých skupinkách. Přátelské prostředí a individuální přístup. To je Aloha jóga!

Zdravá strava podle ájurvédy

Ájurvéda mluví o třech pilířích zdraví: stravě, spánku a aktivitě. Zdravá, vyvážená a pravidelná strava je klíčem k vnitřní harmonii, zdraví, síle, pocitu spokojenosti a radosti. Co si však představit pod pojmy zdravá a vyvážená? V dnešní době je mnoho trendů ve stravování, diet, názorů, co je dobré a co nikoliv. Pojďme si nastínit, co doporučuje ájurvéda pro podporu fyzického a mentálního zdraví, harmonii dóš a sílu trávicího ohně – agni.