Špenátový salát v okurkových mističkách

Využijte sezonu okurek a borůvek! Připravte si z nich chutný salát, přidejte výraznou chuť plísňového sýra a získáte něco dokonalého! Netradiční vzhled dodá pokrmu šmrnc a zazáříte s ním také během letních oslav.

Buď bojovník – nejen na podložce!

Zaujmout pozice bojovníka není zas tak těžké, ale nalézt svého vnitřního bojovníka, tj. odnést si svůj jógový „skill“ i mimo podložku, je to podstatné a důležité. A o tom právě jógová praxe je.

Jóga jako přirozenost, v níž staženost nemá místo

Staženost do jógy nepatří. Zpevněný neznamená stažený. Když máte stažené břicho, nemůžete do něho dýchat. Stažené břicho vás nepustí do rotace ani do záklonu. Je třeba hledat přirozenost a rovnováhu. Sledovat, jak dech plyne a netlačit jej.

Utthita trikónasana (trojúhelník)

„Mysl, duše a tělo musejí být trojjediné: tři v jednom a jedno ve třech."    B. K. S. Iyengar

Moje sádhana nedokonalosti

Dhyanyogi Madhusudandas, kterého považuji za svého vůbec prvního učitele jógy, prý říkával západním studentům, jednoduchou věc: „Máš tělo. Máš ego. Dokud budeš mít tělo, budeš mít i ego. Není žádoucí se ho chtít zbavit.“ Dnes a denně hledám cestu, jak přijímat různé části sebe sama. Troufám si říct, že to děláme všichni...

Emoce jako lakmusový papírek našeho vnitřního vesmíru

Energetickým sídlem emocí v těle je dle jógové anatomie ducha primárně druhá čakra, svádhišthána, tedy „místo sebe sama“ nebo také „křižovatka“ a „místo chuti“. Svádhišthána je totiž svázána s vodním živlem zvaným „ápas“ či „džala“ a voda je spojena s emocemi. Emoce (e-motio) souvisejí s pohybem, pohnutkami, a je tedy jasné, že jejich prožívání s člověkem leckdy pohne. Emoce doslova hýbou lidskou bytostí.

Podzimní vydání JÓGA DNES vychází 12.9.2023

Do nové sezóny JÓGA DNES vstupuje s inovovanou škálou autorského týmu, novými tématy a inspirativními články. Jóga Dnes září/ říjen 2023 vychází na novinové stánky 12.9.2023.

Jak může pravidelná praxe jógy zlepšit vaši sportovní výkonnost?

Jóga je komplexní cvičení, které se rovným dílem zaměřuje na tělo i na mysl. Soubor technik, rituálů, zásad a v neposlední řadě také cviků prospívá lidskému pokolení téměř od nepaměti, alespoň co se staré Indie týče. Vedle mnoha dalších mohou z jejích výhod mimo jiné čerpat také sportovci.

Co má jóga společného s horami, mořem, s přírodou

Trend cestování je již několik let na vzestupu a nic na tom nezměnila ani covidová pandemie, která lidem na čas zavřela brány ke svobodě dostávat se z jednoho konce světa na druhý. Omezeni na svobodě vnější jsme však možná znovu objevili pravou podstatu svobody vnitřní, jejíž otisk se ukrývá v nespoutanosti a nekonečnu přírody. V tom, co spojuje nejen jógu s přírodou, ale i s námi, s naším nitrem.

Jóga nejenom pro začátečníky

Objevte holistický přístup k životu a starejte se o svou kondici fyzickou i psychickou! Ať už jste mladí nebo staří, sportovci nebo sedaví pracovníci, jóga je pro všechny. Je to cesta, kterou můžete přizpůsobit svým potřebám a rozvinout svůj vlastní potenciál.