Zdravá strava podle ájurvédy

Ájurvéda mluví o třech pilířích zdraví: stravě, spánku a aktivitě. Zdravá, vyvážená a pravidelná strava je klíčem k vnitřní harmonii, zdraví, síle, pocitu spokojenosti a radosti. Co si však představit pod pojmy zdravá a vyvážená? V dnešní době je mnoho trendů ve stravování, diet, názorů, co je dobré a co nikoliv. Pojďme si nastínit, co doporučuje ájurvéda pro podporu fyzického a mentálního zdraví, harmonii dóš a sílu trávicího ohně – agni.

Pratjáhára – jógové stažení smyslů

Některé krije vedou k hluboké koncentraci a i k určitým meditativním prožitkům na základě kontroly smyslů. Kdo má potíže s meditací, ten by měl využívat tyto přípravné krije, neboť právě ony jsou mostem od vědomého myšlení k vyšším meditativním stavům...

Jóga… opravdu díky ní „spirituálně rosteme“?

Nejrůznější duchovní výzkumy odhalily, že pokud člověk praktikuje jógu a dechová cvičení, může se setkat s určitým pokrokem v oblasti duchovního růstu....

Energie babího léta

Máme poslední možnost, jak si užít příjemné venkovní teploty, zajógovat v parku nebo si jít zaběhat jen tak v tričku. Příroda nás přímo vybízí k procházkám. Přišel ideální čas na dovolenou strávenou brouzdáním po horách, neboť hlavní sezóna skončila, děti jsou ve školách a turistické cesty se postupně vylidňují...

Rady pro jógového začátečníka

Když se cvičením jógy začínáte, musíte se zorientovat v mnoha pokynech, které během lekcí jógy dostáváte. Postupnou praxí a pravidelným cvičením se prvotní nápor informací mění a postupně si vše sedá...

Pozice prkna na straně (vašišthásana)

Síla vznikající ve středu těla se projeví celistvostí ásany. I mysl získává pevnost pozice prkna a současně dochází k vyrovnávání pólu, vymizení dualit. Na jedné straně se můžeme setkat s extrémností stejně jako na straně druhé.

Oslavme úrodu a hojnost

První podzimní měsíc, který ale jednou nohou stále vězí v létě, s sebou nese radost ze sklízení plodů úsilí, které jsme v předchozích měsících vynakládali na zahrádkách i ve vlastních nitrech. Pro generace před námi bylo září časem vděčnosti, kdy se odměňovaly vyšší moci za štědrost, kterou jim poskytují. Proč a jak si z nich vzít příklad?

Špenátový salát v okurkových mističkách

Využijte sezonu okurek a borůvek! Připravte si z nich chutný salát, přidejte výraznou chuť plísňového sýra a získáte něco dokonalého! Netradiční vzhled dodá pokrmu šmrnc a zazáříte s ním také během letních oslav.

Buď bojovník – nejen na podložce!

Zaujmout pozice bojovníka není zas tak těžké, ale nalézt svého vnitřního bojovníka, tj. odnést si svůj jógový „skill“ i mimo podložku, je to podstatné a důležité. A o tom právě jógová praxe je.

Jóga jako přirozenost, v níž staženost nemá místo

Staženost do jógy nepatří. Zpevněný neznamená stažený. Když máte stažené břicho, nemůžete do něho dýchat. Stažené břicho vás nepustí do rotace ani do záklonu. Je třeba hledat přirozenost a rovnováhu. Sledovat, jak dech plyne a netlačit jej.