Recepty 05. 06. 2019 PDF Tisk

Kedlubnový salát s tofunézou

Sezóna kedlubny akorát začala a kedlubna nám tak trochu vystřídala zelí. Připravíte z ní výborné, osvěžující pokrmy, od salátů, přes kedlubnové zelí, až po kedlubnový gulášek. Vyzkoušet nyní můžete i variaci na pravý coleslaw.

Kedlubnový salát s tofunézou

Porce: 4

Doba přípravy: 30 min

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 1 bílá kedlubna
  • 1 fialová kedlubna
  • 1/2 kyselejšího jablka
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce vinného octa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

na tofunézu

  • 175 g hedvábného tofu „silken tofu“
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka černé, vulkanické soli
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušené cibule
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Nejprve si připravte tofunézu. Do vyšší nádoby vložte tofu, přidejte k němu šťávu z citrónu, hořčici, cibulový prášek, špetku vulkanické soli a mletý pepř. Směs začněte ponorným mixérem mixovat a pomalu přilévejte olivový olej. Celkem by se množství mělo pohybovat okolo 50 ml. Celou směs mixujte do zcela hladké konzistence. Ochutnejte a případně ještě přidejte trochu soli či ingredienci dle své preference. Dejte do lednice vychladit.
  2. Kedlubny očistěte a nastrouhejte je na hrubém struhadle do mísy. Poté k nim nastrouhejte i jablko a přidejte nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Vše lehce osolte, opepřete a přidejte lžíci octa.
  3. Poté k zelenině přidejte tofunézu a vše dobře promíchejte. Dle chuti případně ještě okyselte a podávejte či nechte uležet do doby konzumace v lednici.

 

Objednat předplatné