Recepty 03. 07. 2019 PDF Tisk

Meruňková bublanina

V létě je třeba využít sezónního ovoce všemi možnými způsoby. Děláme si zdravé smoothie, freshe, chia pudinky, ale v koutku duše toužíme i po domácí české klasice. Nebraňme se a dopřejme si pravou českou bublaninu či ovocný koláč s drobenkou. Však kdy jindy, než v létě!

Meruňková bublanina

Porce: 18 ks

Příprava: 60 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • cca 0,4 kg meruněk
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g změklého másla
  • 125 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 125 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z jedné půlky citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C a skleněnou mísu či pekáček si vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Nastrouhejte si citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Meruňky omyjte, vypeckujte a rozkrojte na čtvrtky (meruňky případně přidejte či uberte podle toho, jak vám vyjde místo na těstě).
  3. Nyní si připravte těsto: Utřete máslo s cukrem a vanilkovým extraktem, poté přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Na závěr přidejte podmáslí. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta a v případě potřeby přidejte ještě podmáslí nebo naopka mouku. Mělo by vzniknou hladké polotuhé těsto.
  4. Těsto rozprostřete pomocí stěrky na dno mísy a poklaďte čtvrtkami meruněk.
  5. Pečte zhruba 35 min do zlatova.

 

Objednat předplatné