Ovesné kostky s malinami
Porce: 15 kostek
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské
Ingredience (na obdélníkovou formu cca 28 x 20 cm)
na základ a drobenku
- 300 g ovesných vloček
- 400 g špaldové mouky
- 300 g třtinového cukru
- 300 g másla (případně více podle savosti směsi)
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
na malinovou náplň
- 750 g malin nebo mražených malin
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu si vyložte namočeným a zmuchlaným pečicím papírem.
- Nejprve si připravte těsto. V kastrůlku si rozehřejte na plotýnce máslo a nechte ho stranou. Do větší mísy nasypte vločky, mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Vše promíchejte a poté zalijte rozpuštěným máslem. Rukama vytvořte kompaktní drobivé těsto.
- Dvě třetiny těsta rozprostřete na dno formy a utlačte prsty. Takto připravený základ dejte předpéci asi na 12–15 minut do trouby.
- Mezitím si připravte malinovou náplň. V míse rozmačkejte maliny s cukrem, moukou, škrobem a citronovou šťávou. Pokud používáte maliny mražené, odeberte ze směsi velkou část volné tekutiny (můžete použít třeba do smoothie).
- Malinovou náplň rozprostřete na předpečený základ, posypte zbylým těstem jako drobenkou a dejte opět péct do trouby na cca 30 min.
- Po upečení nechte koláč vychladnout a poté krájejte na kostky a podávejte.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- foto: Shutterstock.com