Porce: 8 ks
Doba přípravy: 2 hodiny + na odležení těsta
Označení: vegetariánské
Ingredience (koláčová forma)
Na korpus
- 170 g celozrnné špaldové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 80 g třtinového cukru (cukru Muscovado)
- 100 g másla + 5 g na vymazání formy
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka/smetany (podle potřeby těsta)
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 2 žloutky
- 90 g moučkového třtinového cukru (případně jiný typ rozmixovaného cukru)
- 1 lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku
- 300 g červeného rybízu
Postup
- Nejprve si vypracujte těsto na korpus. Smíchejte všechny ingredience do kompaktního těsta a nechte vychladit v ledničce alespoň 3 hodiny nebo přes noc.
- Po uležení těsto lehce vyválejte do 1 cm tlustého plátu, přeneste ho na formu na koláč a prsty dotvarujte a urovnejte okraje. Korpus propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 18 min do trouby předehřáté na 160 °C.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň a rybíz. V míse vyšlehejte tvaroh s cukrem a žloutky. Na závěr přisypte kukuřičný škrob/vanilkový pudink a vše vyšlehejte. Rybíz si omyjte a otrhejte. Několik hroznů si nechte neotrhaných na ozdobu.
- Tvarohovou směs poté vlijte na předpečený korpus a rovnoměrně převrstvěte otrhaným rybízem. Teplotu trouby zvyšte na 170 °C a pečte dalších cca 50 min.
- Koláč podávejte vychlazený z lednice a dozdobený čerstvým rybízem.