Recepty 14. 08. 2019 PDF Tisk

Rybízový koláč s tvarohem

Tvaroh a kyselé ovoce si skvěle rozumí. Vyzkoušejte tento poctivý letní koláč a podělte se o něj s celou rodinou – chválou nebudou šetřit...

Rybízový koláč s tvarohem

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 2 hodiny + na odležení těsta

Označení: vegetariánské

Ingredience (koláčová forma)

Na korpus

  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 80 g třtinového cukru (cukru Muscovado)
  • 100 g másla + 5 g na vymazání formy
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka/smetany (podle potřeby těsta)

Na náplň

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2 žloutky
  • 90 g moučkového třtinového cukru (případně jiný typ rozmixovaného cukru)
  • 1 lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku
  • 300 g červeného rybízu

Postup

  1. Nejprve si vypracujte těsto na korpus. Smíchejte všechny ingredience do kompaktního těsta a nechte vychladit v ledničce alespoň 3 hodiny nebo přes noc.
  2. Po uležení těsto lehce vyválejte do 1 cm tlustého plátu, přeneste ho na formu na koláč a prsty dotvarujte a urovnejte okraje. Korpus propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 18 min do trouby předehřáté na 160 °C.
  3. Mezitím si připravte tvarohovou náplň a rybíz. V míse vyšlehejte tvaroh s cukrem a žloutky. Na závěr přisypte kukuřičný škrob/vanilkový pudink a vše vyšlehejte. Rybíz si omyjte a otrhejte. Několik hroznů si nechte neotrhaných na ozdobu.
  4. Tvarohovou směs poté vlijte na předpečený korpus a rovnoměrně převrstvěte otrhaným rybízem. Teplotu trouby zvyšte na 170 °C a pečte dalších cca 50 min.
  5. Koláč podávejte vychlazený z lednice a dozdobený čerstvým rybízem.

 

Objednat předplatné