Porce: 8 ks
Doba přípravy: 75 min + 1 hod na odležení
Označení: vegetariánské
Ingredience
na těsto
- 200 g hladké špaldové mouky
- 120 g studeného másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
na náplň
- 3 lžíce mletého máku
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- 6 švestek
- 50 g třtinového cukru
- 1 vejce na potření těsta
Postup
- V míse postupně smíchejte mouku, na kostičky pokrájené máslo, cukr, špetku soli a zapracujte vejce. Vypracujte těsto do opravdu kompaktní konzistence. Těsto dejte na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte švestky. Omyjte je, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Troubu si předehřejte na 170 °C. V malé misce si smíchejte mletý mák, máslo a moučkový cukr do pasty.
- Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále tak, že střed vyválejte na tloušťku zhruba 3 mm a směrem ke kraji ponechte klidně 4-5 mm. Na střed těsta opatrně rozetřete makovou pastu, poklaďte pravidelně kusy švestek a poté celé zasypte třtinovým cukrem. Nechte si alespoň 3–4cm okraje.
- Okraje těsta skládavě přehněte přes náplň do formy galettky. Potřete rozšlehaným vejcem a jemně posypte krystalky cukru. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 40 min, ke konci však kontrolujte a podle vaší trouby upravte dobu pečení.
- Po upečení nechte vychladnout a poté podávejte, třeba se lžící zakysané smetany nebo kokosového jogurtu.