Galettka s mákem a švestkami

17. 07. 2019


Další ovoce, které neodmyslitelně patří k létu, jsou švestky. Ty si skvěle rozumí s mákem a tato kombinace si zase dobře rozumí s křehkým těstem. Aniž byste potřebovali formu, můžete připravit původem francouzskou chutnou galette...

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 75 min + 1 hod na odležení

Označení: vegetariánské

Ingredience

na těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 120 g studeného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň

  • 3 lžíce mletého máku
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 6 švestek
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce na potření těsta

 Postup

  1. V míse postupně smíchejte mouku, na kostičky pokrájené máslo, cukr, špetku soli a zapracujte vejce. Vypracujte těsto do opravdu kompaktní konzistence. Těsto dejte na hodinu do lednice.
  2. Mezitím si připravte švestky. Omyjte je, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Troubu si předehřejte na 170 °C. V malé misce si smíchejte mletý mák, máslo a moučkový cukr do pasty.
  3. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále tak, že střed vyválejte na tloušťku zhruba 3 mm a směrem ke kraji ponechte klidně 4-5 mm. Na střed těsta opatrně rozetřete makovou pastu, poklaďte pravidelně kusy švestek a poté celé zasypte třtinovým cukrem. Nechte si alespoň 3–4cm okraje.
  4. Okraje těsta skládavě přehněte přes náplň do formy galettky. Potřete rozšlehaným vejcem a jemně posypte krystalky cukru. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 40 min, ke konci však kontrolujte a podle vaší trouby upravte dobu pečení.
  5. Po upečení nechte vychladnout a poté podávejte, třeba se lžící zakysané smetany nebo kokosového jogurtu.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket