Krijajóga – jóga správného konání a etické předpisy

Někteří lidé šíří své přesvědčení, že jóga má náboženský podtext, protože vzešla z hinduismu. Je třeba si však uvědomit, že jóga je vzdálená od základní a běžné víry indického lidu i jeho rituálů....

Pataňdžaliho jáma v příbězích

Cestu rádža jógy (královské jógy) shrnul do osmi kroků, jejichž cílem je dosáhnout osvícení. Podívejme se na tato známá pravidla trochu netradičně – a sice skrze příběhy.

Překonání lidského údělu v osmi krocích

Každý národ přispívá ke světové civilizaci a kultuře něčím významným. V případě Indie je to její duchovnost ležící na obdivuhodném odkazu véd, sbírek transcendentálního vědění, jejichž pochopení hledal Buddha skrze starou a zároveň nadčasovou cestu neutrpení, po níž se vydal.

NIJAMA: Išvarapranidhárana (uctívání svého boha)

Každý z nás, ať už si to připouští či nikoliv, hledá ve svém bytí nějaký vyšší smysl. Poslední z principů proto obrací naši pozornost k univerzu, tedy k něčemu, co nás přesahuje.

NIJAMA: svádhjája (učení)

Svádhjája nás vede k poznávání a poznání. To znamená jednak soustavné studium (původně zejména posvátných písem) vedoucí k novým poznatkům, ale také sebezkoumání.

NIJAMA: Sauča (čistota)

Tento princip bývá vykládán jako vnější i vnitřní čistota. Souvisí také s úctou k sobě samému a vnitřní pravdivosti. Dlouhodobé popírání vlastních zásad nás totiž může dovést až k nechuti ze sebe samých. 

Tapas v jógové praxi

Zocelujme tělo i mysl každodenní ledovou sprchou. Ledová sprcha po ránu je velmi nepříjemná. Ale pocit, který přijde po ní, za to stojí. Ledová sprcha nás učí obrnit se proti tomu, co je nám nepříjemné, a učí nás s tím pracovat....

Jóga a očista

Jóga ve svém základu není o cvičení. Jóga je o zastavení změn v mysli a principem je očista.