Jak na podzim probudit kreativitu a jak s tím pomůže jóga?

Se sychravým podzimem máme sklony choulit se do sebe: je nám zima, motáme se do teplých šál a kabátů; skláníme hlavu, abychom unikli kapkám deště; hrbíme se a probíráme se vlastními stesky, úzkostmi a obavami. Máme pocit, že se nám nedaří, a ztrácíme motivaci, propadáme se do temnoty tamasu. Cestu nahoru pomůže najít jóga.

Matsjéndrásana (matsjéndrova pozice)

Protažená páteř vytváří duchovní sílu koncentrace, která existuje mimo rušivé myšlenky a přemítání nad minulostí a budoucností, a ponechává vše na čerstvé panenské přítomnosti. (B. K. S. Iyengar)

Jógový výdech

Jakmile slyšíme, jak důležité je pro naše zdraví správné dýchání, zhluboka se nadechneme, jako bychom tím mohli napravit všechny chyby z minulosti. Je to ale přesně naopak: Tajemství plnějšího dýchání je totiž ukryto právě ve výdechu.

Oshova meditace – pohybem těla k zastavení mysli

Sednout si prostě do preclíku, zavřít oči a meditovat není tak zcela jednoduchou disciplínou. Možná bychom rádi meditovali, ale právě ve chvíli, kdy si uděláme čas a v klidu se usadíme, vyrojí se v naší hlavě nepřeberné množství myšlenek vztahující se k lecjakým časovým horizontům, jen ne k těm přítomným...

Co nám radí Jógasútry: Sthira sukham ásanam

„Nic nemá takovou sílu jako jemnost. Nic není tak jemné jako opravdová síla.“ – svatý František Saleský 

Savitrí pránájáma – rytmický dech

Dvacet minut rytmického dýchání je stejně cenné jako osm hodin spánku. Praktikováním savitrí pránájámy dochází k pozitivním změnám, a to v závislosti na použitém rytmu...

10 rad, jak začít s dětskou jógou

Praktikování jógy by dětem mělo přinášet především radost z pohybu. Děti se mohou nenásilnou a zábavnou formou naučit zacházet správně a ohleduplně se svým tělem i emocemi.

Prána vašja jóga

Dynamická praxe jógových ásan, především záklonů se specifickým pozdravem slunci a jemnou praxí  pránájámy...to je prána vašja jóga. Prána vašja jógu budete moci poznat i na Jóga Dnes Konferenci v Praze 21.10.2023, právě s Janou Poláškovou, autorkou článku. 

Šavásana (pozice mrtvoly)

Jistě nebudeme daleko od pravdy, když napíšeme, že šavásana patří mezi jednu z nejoblíbenějších ásan... není ale prostým ležením, sahá mnohem hlouběji...

Jak poskládat praxi pro podzimní dny

S měnící se energií v přírodě se mění i naše vnitřní rozpoložení a společně s ním se mění i naše pravidelná jógová praxe. Podzim přicházející po výbušném létě plném divoké radžasické energie evokuje spíše zvolnění, zpomalení, zklidnění.