Ardha dhanurásana (poloviční luk)

Poloha sloužící jako příprava pro vykonání plné verze luku – dhanurásany. Jedinci se slabými břišními svaly, se sklony ke kýle a po častých operacích by u ní měli dokonce zůstávat, dokud břišní svalstvo neposílí. Připomíná poloviční luk.

Meditace jako nástroj napojení se sami na sebe

Prvním účelem meditace je seznámení se s vnitřním obsahem nás samotných. Začít si uvědomovat svůj vnitřní život. Vnitřní boj, rozpolcenost, která vede skrze pozorování k uvědomění si, že nejsme ani tím, ani tím (neti-neti)...

Jógová urputnost

Proč já neudělám pozici s větším rozsahem a stejnou variantu jako provádí kamarádka?“ Existuje vůbec nějaké dokonalé provádění pozic? V čem tkví pokročilost jógy?

Princip – pohyb – emoce: tantrické ristretto pro začátečníky v pokročilém

Mojí druhorozené dceři jsou nyní necelé čtyři měsíce a moje praxe tomu odpovídá. Mohla bych tenhle výrok obalit mnoha zcela legitimními a důležitými emocemi, ale zůstanu u toho, že je to prostě tak, jak to je. Tedy co se týče praxe, je stručná, koncentrovaná a snadno určující. Podobně jako v tomto článku, bez šlehačky a bez sirupu. V poli emocionální inteligence, o níž bude řeč, jde o vcelku zásadní věc, kterou je dobré trochu rozvinout.

Hlava krávy (Gómukhásana)

Pokud býváte často podrážděni, hněváte se na někoho a vaše nitro je plné skryté nebo potlačované agrese, tato pozice vám pomůže všechny druhy agrese odstranit!

Pránájáma pro tropické počasí

Již několik dní zažíváme a jistě ještě budeme zažívat úmorná vedra, která nás vyčerpávají, snižují naší chuť cokoliv dělat a znemožňují nám pracovat. Nejsme zvyklí. Dobrá třetina obyvatel naší planety v nich musí fungovat dnes a denně. Vyzkoušejte něco jiného, než klimatizaci a ledové pití....

Jógou proti PMS

Zná to každá žena. To období, které přichází jednou měsíčně a drží se nás zhruba týden. Nazýváme jej mnoha jmény. Některá si sedá do jahod, jiné přicházejí měsíčky, další jednoduše dostává menstruaci. Což často bolí. A asi všechny víme, že pomoc v podobě malého růžového prášku není tím nejlepším řešením. Co ale tedy je? Jóga přece, jak jinak!

Mandukásana (poloha žáby)

Manduka znamená v sanskrtu žába, ásana pozice/poloha. Mandukásana je tedy polohou žáby. Uvolňuje třísla a vnitřní stranu stehen, otevírá kyčle. Podporuje tvořivost a radost.

Cvičit jógu ráno, večer, či v noci?

Možná jste ranní ptáče, nebo naopak chodíte spát, když už jsou okolní okna dávno zhasnutá. Pokud si najdete ten správný čas na jógu, cvičit denně pak bude o dost snazší. Vytvoříte si tak svůj každodenní rituál a vyženete z hlavy potutelně se vkrádající ALE.
Nejsnáze přitom ke cvičení najdete čas ráno či večer před jídlem. Jak ranní, tak večerní cvičení má své benefity.

Širšásana (stoj na hlavě)

Stoj na hlavě je velmi často nazýván královnou jógových ásan. Zvládnutí této pozice přináší blahodárný účinek našemu tělu i mysli. Obrácený stoj působí podobně, jako když otočíme přesýpací hodiny, aby se čas opět rozběhl zpátky.