Mrkvové sušenky
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 2 hrnky ovesných vloček
- 2 jemně nastrouhané mrkve
- 1 vejce
- 60 g másla
Postup
- Vločky umelte najemno a smíchejte s nastrouhanou mrkví.
- Přidejte vejce a máslo. Vypracujte tuhé těsto a nechte zabalené v lednici alespoň na hodinu odležet.
- Vyválejte na 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujte různé tvary – kolečka, srdíčka, …
- Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 170 °C.
- Hotové sušenky můžete ještě ozdobit hořkou čokoládou nebo je slepit dobrou marmeládou.
Mandlová srdíčka
Označení: vegetariánské, bezlepkové, veganské
Ingredience
- ½ hrnku mandlí
- ½ hrnku kešú oříšků
- špetka soli
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100 g arašídového másla
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce javorového sirupu
- celé mandle na ozdobu
Postup
- Mandle a kešú rozemelte najemno. Promíchejte, přidejte sůl, javorový sirup, kokosový olej a vypracujte tuhé těsto.
- Z těsta udělejte váleček, zabalte do folie a nechte v lednici minimálně hodinu, nejlépe přes noc odležet.
- Arašídové máslo smíchejte s javorovým sirupem a kakaem.
- Z odpočinutého těsta vyválejte plát a vykrajujte z něj různé tvary, třeba srdíčka. Na každé srdíčko dejte kopeček arašídové směsi a ozdobte mandlí.
TIP
Podívejte se také na náš článek Vánoční cukroví ve zdravém kabátku: Pečte chutně, ale zdravě.