Recepty 08. 12. 2021 PDF Tisk

Zdravé vánoční cukroví: Mrkvové sušenky (pečené) a Mandlová srdíčka (nepečená)

Každý má své oblíbené druhy vánočního cukroví. Byla by ale škoda skončit jen u klasických druhů. Zkuste třeba mrkvové sušenky nebo skvělá mandlová srdíčka, vhodná nejen pro milovníky nepečených verzí cukroví.

Zdravé vánoční cukroví: Mrkvové sušenky (pečené) a Mandlová srdíčka (nepečená)

Mrkvové sušenky
Označení: vegetariánské
Ingredience

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 2 jemně nastrouhané mrkve
  • 1 vejce
  • 60 g másla

Postup

  1. Vločky umelte najemno a smíchejte s nastrouhanou mrkví.
  2. Přidejte vejce a máslo. Vypracujte tuhé těsto a nechte zabalené v lednici alespoň na hodinu odležet.
  3. Vyválejte na 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujte různé tvary – kolečka, srdíčka, …
  4. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 170 °C.
  5. Hotové sušenky můžete ještě ozdobit hořkou čokoládou nebo je slepit dobrou marmeládou.

 

Mandlová srdíčka
Označení: vegetariánské, bezlepkové, veganské
Ingredience

  • ½ hrnku mandlí
  • ½ hrnku kešú oříšků
  • špetka soli
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje

 

  • 100 g arašídového másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • celé mandle na ozdobu

Postup

  1. Mandle a kešú rozemelte najemno. Promíchejte, přidejte sůl, javorový sirup, kokosový olej a vypracujte tuhé těsto.
  2. Z těsta udělejte váleček, zabalte do folie a nechte v lednici minimálně hodinu, nejlépe přes noc odležet.
  3. Arašídové máslo smíchejte s javorovým sirupem a kakaem.
  4. Z odpočinutého těsta vyválejte plát a vykrajujte z něj různé tvary, třeba srdíčka. Na každé srdíčko dejte kopeček arašídové směsi a ozdobte mandlí.

TIP
Podívejte se také na náš článek Vánoční cukroví ve zdravém kabátku: Pečte chutně, ale zdravě

Objednat předplatné