Recepty 16. 12. 2020 PDF Tisk

Celozrnná vánočka

Připravte si celozrnnou vánočku podle kuchařů z Jíme zdravě. Tento vánoční recept a mnoho dalších receptů najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Celozrnná vánočka

Příprava: 30 minut | Tepelná úprava: 35 minut | Obtížnost: obtížné | Počet porcí: 15 

Nutriční informace na 1 porci: 267 kcal | 6 g bílkovin | 37 g sacharidů | 11 g tuků

Ingredience na 15 porcí:

220 ml vlažného mléka
1 balíček sušeného droždí
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
80 g másla
80 g třtinového cukru
špetka soli
2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
100 g rozinek
100 g plátkových mandlí

Postup:
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.

V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. 

Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.

Zdroj: Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. je plná zdravých a chutných receptů pro celou rodinu. Recepty jsou v kuchařce členěny dle druhu jídla - snídaně, svačiny, polévky, obědy apod. V kuchařce najdete tipy a informace o náročnosti a nutričních hodnotách jídel. Kuchařka obsahuje celou jednu kapitolu odlehčených vánočních receptů. Inspiraci na zdravé vaření najdete také na webových stránkách jimezdrave.cz, nebo v dalších kuchařkách z dílny Jíme zdravě, které si můžete prohlédnout zde.

Objednat předplatné