Zdravé hubnutí: Čeho si všímat a proč se nestresovat

První dva měsíce nového roku máme za sebou a mnozí možná cítí zklamání nad tím, že číslo na váze se od poslední kontroly příliš nezměnilo. Jak je to možné, když jste ubrali na jídle a přidali na pohybu? Ve skutečnosti ale můžete hubnout, aniž by se hmotnost nějak rapidně snížila. Jen je třeba přenastavit myšlení a začít si všímat jiných věcí než jen váhy.

Březen jako měsíc půstu a rozjímání

Zatímco únor se nesl ve znamení masopustních hodů a veselic, březen již přináší zklidnění jako výraz úcty k novému životu i k Ježíši Kristu, který byl na Velký pátek o Velikonocích ukřižován. Toto období má v křesťanské tradici významné místo a zvyklostí, která prolíná i všemi ostatními tradicemi, je právě půst.

Březen: měsíc ve znamení žlučníku, hněvu a uklidnění

A máme tu březen, měsíc v elementu dřeva a v jangové energii, který značí růst, pevnost a nese s sebou nádech jara naplněného optimismem a novými cíli. Jenomže až tak růžové nebo spíše zelenkavé, ať zůstaneme u energie jara, to mnohdy nebývá. Jaro obecně přináší čas pouštění, rozpouštění a detoxu. Pokud se vám nedaří odpouštět a emoce máte jako na houpačce, tak je tento článek právě pro vás.

Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem

Rýžová klasika, která vás bude bavit nejen svou chutí, ale také barvou.

Snadno udržitelné autosugesce a plnění snů

Možnosti péče o duši a psychickou pohodu začnou člověka zajímat obvykle ve chvíli, kdy je mu nějak „ouvej“. Chuť pustit se do některé z cest osobního rozvoje se také objeví obvykle, když se v nějaké oblasti daří méně nebo (u pokročilých jedinců, kteří už se do rozvojové práce na sobě pustili) chuť a energie pro osobní rozvoj roste s objevujícím se úspěchem – jakmile se objeví první plody, které jsou zjevným výsledkem práce na svém osobnostním růstu, člověk hledá, jakými cestami lze dojít ještě dál k větší pohodě, radosti, uvolněnému a naplněnému prožívání života a k úspěchu.

Intuitivní vaření

Vařit intuitivně znamená tvořit svobodně, bez následování přesných instrukcí a pravidel. Vy sami nejlépe víte, co máte rádi a co vám chutná. Když budete poslouchat své tělo, řekne vám, co právě potřebuje a co mu chybí.

Celozrnné těstoviny s cizrnou

Připravte si tento vydatný pokrm z těstovin! Cizrna vám dodá potřebné bílkoviny, celozrnné těstoviny zase doplní vlákninu a zasytí na delší dobu.

Skolióza

Skolióza je definována jako trojrozměrná deformita páteře. Při skolióze je tvar páteře změněn nejen ve frontální rovině (vybočení do strany, pokud se na člověka díváme zezadu), ale skolióza je vždy spojená i s patologickou rotací obratlových těl a změněné je také fyziologické esovité zakřivení (v sagitální rovině, při pohledu z boku) – nejčastěji se objevuje oploštění či naopak hyperkyfóza hrudní páteře.

Zodpovědnost za vlastní zdraví

V dnešní době by se mohlo zdát, že zodpovědnost za vlastní zdraví je jistou samozřejmostí a že každý z nás jedná na základě svých skutečných rozhodnutí.

Pečené dýňové donuty

Ve světě patří pečené dýňové donuty mezi hity. U nás se ale do nich málokdo pustí vzhledem k nutnosti použití speciální formy. Na tento recept ji ale nebudete potřebovat. Zkuste je a zužitkujte zásoby dýňového pyré!