- Porce: 6
- Doba přípravy: 30 minut
- Označení: vegetariánské, bezlepkové
Ingredience
• polovina dýně hokkaido
• 1 ks šalotky
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce olivového oleje
• 1,5 dcl suchého bílého vína
• 500 g kulaté rýže (např. druh arborio)
• 1,5 l zeleninového vývaru
• snítka šalvěje
• sůl
• pepř
• 50 g másla
• 70 g strouhaného parmazánu
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej, na něm orestujte cibuli s česnekem, obojí nasekané najemno. Poté vsypte propláchnutou rýži a míchejte, dokud se všechna zrnka neobalí tukem.
- Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
- Dýni nakrájejte na malé kostičky, odstraňte semínka avmíchejte do rýže. Přidejte nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1 až 2 naběračky, a další přilijte až poté, co se předchozí várka vývaru vstřebá do rýže.
- Rizoto stále míchejte a s podléváním pokračujte až do uvaření rýže, což potrvá 15 až 20 minut.
- Rizoto dochuťte solí, pepřem, poté ho odstavte a důkladně vmíchejte máslo a parmazán.
TIP: Podle chuti můžete přidat také houby, třeba lišky, nebo orestované kousky uzeného tempehu.
- autor: Veronika Matoušová
- www.fitsveronikou.cz
- foto: Shutterstock.com