Recepty 19. 10. 2022 PDF Tisk

Dýňové rizoto

Úžasná barva, hladká konzistence a neodolatelná vůně – to je dýňové rizoto, koncentrovaný podzim na talíři. Pokud vás v podzimních dnech nebaví chladivý vítr nebo šedivé počasí, tohle skvělé rizoto s dýní, královnou podzimní zeleniny, vám jistě zlepší náladu.

Dýňové rizoto
  • Porce: 6
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

polovina dýně hokkaido
1 ks šalotky
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1,5 dcl suchého bílého vína
500 g kulaté rýže (např. druh arborio)
1,5 l zeleninového vývaru
snítka šalvěje
sůl
pepř
50 g másla
70 g strouhaného parmazánu

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej, na něm orestujte cibuli s česnekem, obojí nasekané najemno. Poté vsypte propláchnutou rýži a míchejte, dokud se všechna zrnka neobalí tukem.
  2. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  3. Dýni nakrájejte na malé kostičky, odstraňte semínka avmíchejte do rýže. Přidejte nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1 až 2 naběračky, a další přilijte až poté, co se předchozí várka vývaru vstřebá do rýže.
  4. Rizoto stále míchejte a s podléváním pokračujte až do uvaření rýže, což potrvá 15 až 20 minut.
  5. Rizoto dochuťte solí, pepřem, poté ho odstavte a důkladně vmíchejte máslo a parmazán.

TIP: Podle chuti můžete přidat také houby, třeba lišky, nebo orestované kousky uzeného tempehu.

 

  • autor: Veronika Matoušová
  • www.fitsveronikou.cz
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné