BLESKOVĚ

Mimořádný zimní slunovrat: jev 800 let nevídaný

Zimní slunovrat letos připadá na pondělí 21. prosince na 11 hodin dopoledne. Pro naše předky byl tento čas přímo magický, protože jim vracel teplo a světlo, které pro ně představovaly nejen prostředek obživy, ale také základní faktor přežití. Čas zimního slunovratu je charakterizován dobou, kdy nastává nejdelší noc a nejkratší den. Počínaje 21. 12. se noci začnou zkracovat a dny prodlužovat.

Krémová česnečka

Autoři kuchařek Jíme zdravě pro vás připravili recept na krémovou česnekovou polévku, která vás zasytí a prohřeje i v těch nejchladnějších zimních dnech. Tento sezónní recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Jak jíme zdravě v zimě.

Kakao nebo karob: v čem se liší?

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Jak si zjednodušit život s pomocí jógy? Respektujme plynutí

Síla jógy tkví především v tom, že nám ukazuje, jak silná je naše vlastní mysl. Když se nám ji podaří zkrotit, může se stát tou nejlepší přítelkyní. V opačném případě máme zaděláno na velké problémy. Člověk, jemuž jeho vlastní mysl přeroste přes hlavu, se většinou stává velmi nešťastným.

Zapečená čokoládová kaše

Vyzkoušejte snídaňový recept na zapečenou čokoládovou kaši podle kuchařů z Jíme zdravě. Recept na zapečenou kaši a mnoho dalších receptů najdete v kuchařské novince Jak jíme zdravě v zimě, která vám představí zdravé stravování v zimních měsících.

Prosinec: měsíc očekávání, lásky a naděje

Adventní období klepe na dveře a spolu s ním se připomínají tradice, které jsou s touto neobyčejnou dobou spjaty a jež dodržovaly již generace před námi. Možná právě to jim dává jejich hloubku a sílu, pro které je tak zbožňujeme. Na co se v tomto smyslu můžeme v prosinci těšit, jaké dědictví nám naši předkové zanechali?

Vitamín D

Tento vitamín značně ovlivňuje funkčnost imunitního systému, a to zejména při obraně organismu před respiračními infekcemi, jako je například chřipka. Jeho dostatečné množství napomáhá také udržet dobrou svalovou sílu a mentální pohodu.

Sladký kuskus na perský způsob

Tento orientální pokrm s vůní skořice se může stát výbornou snídaní a nebo dezertem podzimních a zimních dní. Místo čerstvého ovoce můžete použít ovoce sušené a ubrat na přidaném cukru.

Ovoce a zelenina v dobách koronaviru: Jaká je správná hygiena potravin?

Zdraví je komplexní balíček. Ať už tedy mluvíme o klasické chřipce, běžných onemocněních z nachlazení, o nějakých závažnějších bakteriálních nákazách nebo o novém čínském koronaviru, který Česko aktuálně zachvacuje drtivou epidemií, měli bychom žít zdravým životním stylem tak, abychom zachovávali určitou rovnováhu, která se projevuje dobrým zdravím. S tím do značné míry pomůže konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Jak je ale po příchodu z obchodu správně umýt?

Rýže se špenátem „Palák čával“

Vyzkoušejte náš hřejivý ájurvédský recept na lahodnou špenátovou rýži, kterou můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu.