pátek 24. 1. 2025
Podle ájurvédy obsahuje každá potravina alespoň jednu chuť: slanou, sladkou, kyselou, hořkou, trpkou a ostrou. Pro vnitřní rovnováhu těla, ducha i mysli by každé naše jídlo mělo obsahovat tyto chuti.
Saláty rozhodně nepatří jen k létu. Dopřát si je můžete i s příchodem podzimu. Stačí vybrat ty správné suroviny a chutě, které se k prvním chladným dnům budou skvěle hodit, a rychlý zdravý oběd nebo večeře je na světě!
Jen co na podzim začaly padat kaštany, babička nám vždy jeden strčila do kapsy. Říkala pro zdraví a pro štěstí. My jsme z nich vyráběly různé postavičky, zvířátka a později podzimní dekorace. Máte-li již svůj kaštanový věnec hotový, můžete sami na sobě vyzkoušet i jejich léčivou sílu.
Zkuste si na podzim nebo v zimě, které jsou sezónou respiračních onemocnění, provést malý soukromý průzkum. Zeptejte se nemocných na pravděpodobného původce jejich stavu – nejspíš se vám sejde několik podobných odpovědí – totiž, že ačkoliv tomu tak nutně nemusí být vždy, většinou na nás nějaký vir či bakterie skočí ve chvíli, kdy: málo spíme, špatně jíme, nedostatečně odpočíváme, jsme zkrátka ve stresu…
Tento orientální pokrm s vůní skořice se může stát výbornou snídaní a nebo dezertem podzimních a zimních dní. Místo čerstvého ovoce můžete použít ovoce sušené a ubrat na přidaném cukru.
V minulém článku jsme se věnovali teoretickému vysvětlení trátaky a dnes se zaměříme na praktické provedení. Budeme se zabývat jejím prvním stupněm, bez jehož dokonalého zvládnutí nemá smysl pokračovat dál. Konkrétně se zaměříme na kombinaci vnější a vnitřní trátaky, kdy člověk hledí na vybraný předmět po určitou dobu bez mrkání a poté hledí na stejný předmět se zavřenýma očima.
Spolu s přicházející zimou vstupujeme do období, kdy se náš organismus musí popasovat s množstvím virů, jejichž síla se stupňuje na základě změny klimatických podmínek, a obecně s větším rizikem snížené obranyschopnosti organismu. Jak nám s tímto mohou pomoci plody růže šípkové alias šípky?
Je tomu 20 let, co jsem dostal vnuknutí, že jedině jógová cesta dá mému životu smysl. Do té doby jsem „jógu“ pouze cvičil, protože to mě bavilo. O jógu jako životní způsob jsem se raději nezajímal...
Listopad je měsícem, kdy se nám nejvíce vyplatí starat se o své plíce. S nimi nedílně přichází prvek kovu a položení si otázek: „Co nemohu rozdýchat? Kde jsem na sebe moc přísný?“ A tak se pojďme společně podívat na to, čím můžeme své tělo podpořit, jaké bylinky a jídlo zvolit a jakou praxi do měsíce listopadu zařadit.
Vyzkoušejte náš hřejivý ájurvédský recept na lahodnou špenátovou rýži, kterou můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu.