Ékádaší – pravý jogínský půst

V dnešní době se setkáváme s velkým množstvím dietologických doporučení a pohledů na způsob stravování. Jeho odlehčování je čím dál tím častěji zásadním předpokladem pro život ve zdraví a spokojenosti. Hojnost všeho a možnost koupit a sníst cokoliv mnohdy odvádí naši pozornost od složení výrobků.

Žít podle sebe – Odvaha, nebo bláznovství?

Odvaha. Základní vlastnost všech kladných pohádkových hrdinů, ale také úroveň vědomí, od které člověk přestává být obětí svého ega a začíná být tvůrcem svého života. Myslím tím skutečného života v jeho plnosti a kráse, a nikoliv přežívání ve vleku vzorců a předpojatých názorů, ať už svých, či společnosti.

Jaký je rozdíl mezi zdravým sebevědomím a egoismem?

Postavit na první místo sebe dnes radí kdekdo. Skoro se zdá, jako kdyby to byl univerzální návod na štěstí. Důležité ovšem je, co konkrétně se za takovou radou skrývá. Jaký je rozdíl mezi zdravým sebe-vědomím a zahleděním do sebe sama a jak se nestat dalším Dorianem Greyem?

Největším vězením je naše vlastní mysl

Často si říkáme, že něco můžeme nebo nemůžeme, že něco zvládneme nebo nezvládneme, že na něco stačíme nebo nestačíme. Až příliš často se přitom nejen podhodnocujeme, ale také nadhodnocujeme. Výsledkem jsou vnitřní rozpory. Otázkou není, jak se jich zbavit, ale jak s nimi pracovat.

Jarní bylinky, které dodají sílu a energii

Jaro ťuká na dveře! Po dlouhé zimě se začne probouzet nejen příroda, ale i naše tělo. A i když nám teplejší počasí a sem tam vykukující sluneční paprsky zase dodávají chuť být aktivní, vyrazit ven, sportovat, obdělávat zahrádku a cestovat, náš organismus může naopak reagovat útlumem a únavou. Pojem „jarní únava“ nevznikl jen tak.

6 způsobů, jak obejmout jaro skrze jógu

Květy kvetou; ptáci zpívají; a lidé mají ruce v půdě při sázení květin. Jaro je ve vzduchu! Ale lze jaro objevit také v praxi jógy?

Velikonoce den po dni

Pro každého z nás znamenají Velikonoce něco jiného. Pro někoho je to svátek jara, pro jiné příjemné dny volna, které může strávit se svou rodinou. Pro křesťany jde o nejdůležitější církevní svátek, který je spojován se vzkříšením Ježíše Krista.

Jóga, ájurvéda a jarní období

Sníh se rozpouští, zem je plná vody a příroda se pomalu probouzí. Jaro je obdobím zrodu, růstu a pučících květů, příroda se začíná zelenat. Nejen pro ni, ale i pro nastává čas nových začátků, každý má pocit, že píše novou kapitolu.

Emoce jako lakmusový papírek našeho vnitřního vesmíru

Energetickým sídlem emocí v těle je dle jógové anatomie ducha primárně druhá čakra, svádhišthána, tedy „místo sebe sama“ nebo také „křižovatka“ a „místo chuti“. Svádhišthána je totiž svázána s vodním živlem zvaným „ápas“ či „džala“ a voda je spojena s emocemi.

Proč nás každé jaro trápí jarní únava a lze jí předcházet?

Jarní únavou každý rok trpí nejeden z nás. Má vůbec nějaké zdravotní opodstatnění nebo je to jen výmysl? Někdo namítá, že se ho nic takového netýká, jiní zase naopak moc dobře ví, o čem mluvíme. Co nám tedy tělo dává jarní únavou přesně najevo?