Zpevněte trup, protáhněte páteř – pozice kočky a její benefity

Pozice kočky představuje jednu ze základních jógových ásan, která má moc komplexně posílit a zároveň protáhnout naše tělo. Stačí pár minut denně a vnímatelné i očividné výsledky se velmi brzy dostaví.

Džánušíršásana (překážkový sed, hlava u kolena)

Hlava u kolene...ásana v sedě pro uvolnění a protažení zadní strany těla, kyčlí a zklidnění mysli. Intenzivní masáž břišních orgánů a stimulace kořenové a křížové čakry. 

Nebojte se náročnějších ásan

Některé jógové pozice vypadají na první pohled náročně. Člověk v sobě rozvíří strach a ten je paralyzátorem úspěchu. I v mytologii se objevuje příběh o klamném smyslovém vnímání...

Gomukhásana - pozice krávy

Bývá to tak, že ásana, která je nám nejvíce nepříjemná, je pro nás ta nejdůležitější a měli bychom ji provádět dvakrát tak často než naše milované pozice. Naráží totiž na naše slabá místa, upozorňuje nás na naše nedokonalosti a vyžaduje od nás více úsilí a práce. Obvykle se nám do takových pozic moc nechce, ale jak jinak se můžeme zlepšovat a posouvat dál?

Camatkarásana – pozice obráceného psa

Camatkarásana, někdy chamatkarásana, v angličtině též wild thing pose, v češtině extatické rozvíření divokého srdce nebo poloha obráceného psa.

Parivrrta trikónásana – obrácený trojúhelník

Díky parivrtta trikónásaně se můžete na svět i život podívat bez tlaků a napětí. Stačí se přetočit a sledovat vše z nové perspektivy…

Pozice věnce – malasana

Malásana, poloha věnce, patří k symetrickým polohám ve stoji. Jedná se o variantu hlubokého dřepu s nohama u sebe. Podporuje činnost trávicí soustavy, zlepšuje střevní peristaltiku, posiluje svaly chodidel a dává pocit klidu a bezpečí.

Šíršásana (stoj na hlavě)

Šíršásana nám připomíná, abychom nenosili hlavu a nos moc nahoru – nebyli pyšní a namyšlení. Možná je to stejné jako naše přísloví „pýcha předchází pád“. Pozice s nohama nad hlavou nás učí, jak je důležitá pokora a vyrovnávání pólů.

Viparita karaní (lomená svíčka)

Na fotce pozice vypadá jednoduše. Při provádění však činí značné problémy především v pochopení, jak pozici “vytvarovat””, aby to nebyla svíčka, ale …byla to lomená svíčka. 
Zaujetím pozice obracíte vnímání sebe sama a okolí. Vše je otočené vzhůru nohama, a tak je vhodné zeptat se sám sebe, na co se mám podívat obráceně?

Salamba bhudžangásana – poloha sfingy

Sfinga představuje jistou modifikaci polohy kobry, jedná se v podstatě o polohu kobry s oporou na dlaních a předloktí.