Recepty 25. 01. 2015 PDF Tisk

Zimní polévka a koření

Podle ájurvédy, indické medicíny, čerstvá zelenina vnitřně ochlazuje, což může být v zimním období spíše kontraindikační. Cílem je organismus zahřát a k tomu nám poslouží kořenová zelenina a zahřívací koření.

Zimní polévka a koření

Po vánočním období hojnosti a jídla přichází leden plný předsevzetí. Jedním z nejčastějších je hubnutí. Mnohdy sáhneme k nejlogičtějšímu řešení, kterým je konzumace čerstvé zeleniny v podobě salátů. Podle ájurvédy, indické medicíny, však čerstvá zelenina vnitřně ochlazuje, což může být v zimním období spíše kontraindikační. Cílem je organismus zahřát a k tomu nám poslouží kořenová zelenina a zahřívací koření. Uvařte si proto zimní zeleninovou polévku:

 

Na 1 porci budeme potřebovat:

1 lžíce ghí – přepuštěné máslo (může být i máslo či olivový olej)

půlka cibule a 1 stroužek česneku

malý kousek zázvoru

menší kousky čerstvé zeleniny: mrkev, petržel, celer, řepa, brambor

hlíva ústřičná (můžeme vynechat)

koření: kurkuma, kmín, černý pepř a himalájská růžová sůl kamenná

čerstvé/sušené bylinky: koriandr list, petržel, libeček, pažitka

 

Postup přípravy je jednoduchý:

Na rozpáleném ghí necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidáme najemno nakrájené zázvor a zeleninu (včetně hlívy), přidáme koření, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme 0,7 l vroucí vody a zeleninu uvaříme doměkka. Podle potřeby dosolíme. Těsně před odstavením přidáme čerstvé/sušené bylinky a necháme prohřát.

 

Věděli jste?

Kurkuma – silně žluté koření (přírodní barvivo), které je součástí karí koření. V asijské kuchyni velmi často používaná. Má protizánětlivé, antiseptické účinky a je přírodním antioxidantem. Pomáhá při kožních zánětech, nachlazeních, bakteriálních infekcích a při cukrovce snižuje hladinu krevního cukru. Výtažky kurkumovníku se někdy používají jako lék proti rakovině.

Hlíva ústřičná – příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a upravuje krevní tlak, zvyšuje odolnost proti infekcím a zánětům, posiluje imunitu, chrání srdce, zpevňuje žilní stěny, upravuje peristaltiku střev a harmonizuje trávicí trakt.

Himalájská růžová sůl kamenná  - nezvyšuje krevní tlak, podporuje zdravou hladinu cukru v krvi, podporuje imunitní systém, stabilizují srdeční tep a tlak krve, odstraňuje překyselení, zesiluje kosti a je prevencí proti svalovým křečím.

 

 

Objednat předplatné