Jahody – na sezónu se těšíme celý rok

19. 06. 2019


S příchodem sezóny českých jahod se doslova strhne mánie. Jahody jsou všude a na tzv. samosběry chodí stále více a více rodin, které si z toho udělají příjemné rodinné odpoledne. Proč nás jahody tak baví?

Jahody jsou jeden z nejvíce populárních druhů ovoce na světě. Možná to je jejich fotogeničnost, možná příjemná sladká chuť. Milují je děti i dospělí. Sezónu jahod si u nás užívá doslova každý. Těch několik týdnů je zkrátka jíme o 106, mrazíme, zavařujeme a snažíme se jich nabažit na zbytek roku. Ty letní jahody totiž s těmi, co jsou k dostání celý rok v supermarketech, mají pramálo společného.

Jahody a jejich nutriční profil

Stejně jako další typy ovoce jsou i jahody primárně tvořeny vodou, vlákninou a cukry. Na 100 g obsahují okolo 40 kcal, primárně díky obsaženým cukrům. Jedná se tedy o nízkokalorické ovoce. Čím vynikají, tak to je obsah vitamínu C – na pokrytí denní doporučené dávky vám stačí okolo 150 g, v závislosti na druhu a kvalitě. Jahody jsou bohaté na antioxidanty a samozřejmě širokou škálu fytochemikálií.

Alergie

Zatím jsme mluvili jen v superlativech, je na čase přidat i jednu méně pozitivní informaci. Jahody patří k jedněm z nejvíce alergenních typů ovoce. Za to mohou zejména organické kyseliny v nich obsažené, jako je kyselina šťavelová, salicylová nebo chininová, které jsou zároveň zodpovědné i za chuť a aroma. Jednak to tedy s jahodami nepřehánějte (do 200 g denně je tak akorát) a jednak pokud víte, že jste na ovoce citlivější, je spíše konzumujte zamíchané v nějakém mléčném výrobku. To pomáhá snížit jejich alergenicitu. 

Jahody v kuchyni

Jakmile jahody sesbíráte, měli byste je do dvou dnů zpracovat. Pro přímou konzumaci je vhodné je přendat do mísy, zalít studenou vodou a poté vylovit a lehce usušit. Protože jsou náchylné k otlučení, voda z kohoutku a házení cedníkem jim moc neprospívá. Očistěné jahody můžete zmrazit, případně z nich připravit džem. Hitem posledních let je i tzv. chia džem, jehož recept také najdete na webu zde. Dospělí jistě ocení lahodnou jahodu ve skleničce šampaňského, což je jedna z nejznámějších afrodiziakálních kombinací.

Zajímavost na závěr

Jahoda není bobule, není ale ani žádným jiným plodem. To červené, co vidíme a jíme, je zbytnělé květní lůžko a teprve na něm jsou malé plody, zelené tečky, které bývají někdy rozesety pravidelně a někdy ve shluku.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket