JAMA: Satja (nelhaní, pravdivost)

Lež má krátké nohy. I když si myslíme, že drobná lež nikomu neublíží, můžeme hodně zranit. Satja nás proto vede k životu v pravdě, nebo přesněji k vyhýbání se nepravdě.

Chrám duše

My lidé potřebujeme realizaci – „napojení“ – někdo z nás tomu říká transcendent, jiný flow. Jde o projev, kdy odchází stranou převleky a můžeme být naprosto a přítomně sami sebou...

Aštavakrásana – pozice osmi úhlů

Dnes mám pro vás jeden krátký příběh, ovšem s velkým přesahem. Bude o tom, že co je důležité, je očím neviditelné. O chlapci, ve kterém se mnozí mýlili, a o tom, že stejnou chybu často možná děláme i my. Stalo se to tak…

Jógový balanc i mimo podložku

Být v nepohodě a žít v nerovnováze je pro náš život frustrující a únavné. Pokud se právě nacházíte v diskomfortní zóně svého života, věřte, že existují nenásilné způsoby, jak svůj život opět vrátit do rovnováhy a pohody.

Nové vydání Jóga Dnes plné inspirace nejenom ve SVĚTĚ JÓGY

Hlavní téma tohoto čísla je "Obnovte spojení se svým tělem, myslí i duší", které vás provede technikami a pozicemi, které napomáhají k sebepoznání a zdraví. Vychází 5.3.2024

Jógový ručník – opravdu vhodný pomocník?

Na lekci jógy stále častější jev: sousedka či soused si na lekci podložku zakrývají ručníkem. Zajímá vás k čemu je ručník vhodný? Jedná se jen o výstřelek, nový marketingový tah nebo pomůcku, která může zkvalitnit vaši jógovou praxi?

Garudásana (pozice orla)

"Když Radha, láska Krišny, opustila zemi, Garuda jí nabídl svezení na svém hřbetu. Zamířili spolu daleko od země do Goloky, Krišnova nebe". Pozice orla –⁠ rovnovážná a koncentrační ásana rozvíjející vnitřní sílu a kloubní ohebnost.  

JAMA: Aparigráha (neulpívání)

Adept jógy by se však neměl nechat omezovat chybami, kterých se v minulosti dopustil, či si dokonce libovat ve vzpomínání na lepší časy. Soustředění na přítomný okamžik něco takového vylučuje.

Anděl a ďábel jako dvě strany jedné mince

Anděla a ďábla lze také vidět jako jin a jang – jeden se objevuje v druhém, vzájemně se prolínají a dohromady tvoří dokonalý celek....

Udždžají: Tajemství a význam „vítězného dechu“

Termín „udždžají“ v sanskrtu sestává z kombinace slov jako je „vítězství“, „otroctví“, „svázání“, „vzhůru“ a „rozšiřování“. Jejich celek naznačuje pocit moci a povznesení, vypovídá o vítězství, úspěchu, dobytí nebo o získání dobytím. Doslova znamená „ten, kdo vítězí“, jedná se tedy o „dech vítězství“.