Třešně a višně pro letní omlazení

26. 06. 2019


Třešně a višně jsou další symboly jara a léta, které vám dopodrobna představíme...

Letní měsíce nám přinášejí lákavou nabídku čerstvého ovoce. Asi nejvíc se každoročně těším na první třešně, ráda za nimi už od dětství lezu po stromech, a dostávala jsem je od maminky ke svým narozeninám na začátku června. S třešněmi mám spojený ten příjemně vzrušující pocit, že už brzy přijdou letní prázdniny… Mé nejlepší recepty na letní omlazení a znovunabytí energie mládí: 1. Líbání se pod rozkvetlými třešněmi v květnu 2. Lezení po třešni a pojídání jejích plodů v červnu a červenci 3. Koho trápí vrásky, ať si je natře třešňovou šťávou. 

Třešeň a višeň

Třešeň ptačí je planý druh třešně a předchůdce všech vyšlechtěných třešňových stromů a je to náš původní druh. Višeň pochází z Přední Asie. V sadech se dnes pěstuje více než tisíc různých odrůd a třešňových kříženců. Třešně i višně kvetou během dubna a května a plody dozrávají v červnu a červenci. Třešňové stromy jsou nejen krásné, ale i užitečné pro zdraví, od jara jsou bíle rozkvetlé v létě ozdobené červenými plody živícími nejen lidi, ale i ptáky, na podzim, než opadají, se jejich listy barví nádhernou jasnou žlutí. Třešně vypadají jako malá srdíčka a třešňový strom je nazývám stromem lásky, a má dokonce i červeně zbarvené dřevo. V Japonsku uctívají okrasné třešně – sakury tam mají i svůj svátek s oslavami, kdy celé rodiny piknikují pod rozkvetlými stromy. Sakura představuje tradiční japonské hodnoty – prostotu a ctnost.

Pro léčení se užívají nejen plody třešní a višní, ale i jejich stopky, a občas i listy a květy, které v malém množství příjemně ovoní bylinný čaj.

Plody třešní obsahují: ovocné cukry, pektiny, třísloviny, vitamín C a vícero různých kyselin: citrónovou, jablečnou, jantarovou, mléčnou, chinovou a vinnou. Z minerálních látek pak sodík, draslík, vápník, fosfor, zinek, železo, vitamíny A a B. Pecky obsahují olej, který se z nich lisuje a obsahuje glykosid amygdalin. Přírodní červené barvivo antokyan je účinným antioxidantem pro omlazení a s vitamínem C a zinkem spolupůsobí při obnově pružných vazivových tkání v těle a pro zmírnění zánětů. Listy třešní obsahují amygdalin, quercetin a kumariny a kyselinu citrónovou, přidávají se do směsi bylinných čajů a koupelí protirevmatických a močopudných.

Třešně a višně jsou cenným ovocem zejména pro velké množství jódu, v našich zemích bez moře mívají lidé jódu nedostatek a třešně do dobře doplňují. Dříve se dětem povinně dával rybí tuk, který lze dnes zakoupit v lékárně v kapslích. Kromě třešní ho obsahují také aronie – černé jeřabiny, černý rybíz, mrkev, rajčata, maliny, citróny, vlašské ořechy, vejce, mořské ryby a řasy, máslo a zelená zelenina.Také některé bylinky obsahují jód: česnek, tymián, fenykl, kontryhel, jitrocel či řebříček. Nedostatek jódu (hypotyreóza – snížená činnost štítné žlázy) se dále projevuje únavou, zimomřivostí, tloustnutím, úbytkem vitality, poruchami sluchu či sklonem k depresím.

Třešně léčí srdce, slezinu, žaludek, močové cesty, ledviny a krevní oběh, také zmírňují menstruační bolesti u žen, léčí parodontózu dásní a zklidňují nervy. Urychlují trávení, pomáhají při zácpě a při snižování váhy. Čerstvé ovoce prospívá všem, zejména revmatikům, a čerstvá šťáva snižuje horečku, pomáhá také při dně, podporuje vylučování kyseliny močové.

Stopky třešní obsahují hodně třísloviny taninu (podobně jako dubová kůra), který má svíravé účinky a působí jako přírodní antibiotikum při horečkách, průjmu, nachlazení a proti revmatickým bolestem. Čaj z višňových stopek je výborným močopudným čisticím prostředkem při otocích způsobených ledvinami a oslabenou činností srdce, také při močovém písku a kamenech.

V Bachově květové terapii se užívá květová esence „Slíva třešňová“ (Cherry Plum) – při těchto psychických projevech: strach ze ztráty sebekontroly, že někomu ublíží, že se zblázní. Nutkavé myšlenky a chování a neovladatelné výbuchy vzteku. Třešeň pomáhá překonávat nesnáze života s dobrou myslí a vytrvalostí. Posiluje spolehlivost, stálost a výdrž.

Pro masáže a v kosmetice se používá višňový olej lisovaný za studena z pecek višní pro své zklidňující a omlazující působení. Hodí se pro každodenní masáže i pro děti a těhotné. Má výborné hydratační a zklidňující působení na pokožku, napomáhá k její pružnosti.

Pro zdraví duše

Třešňové plody léčí srdce a posilují mateřskou lásku. „Ženo třešňová, vyzdvihni svou jemnost, měkkost, mateřskou péči a něhu jako svou nejvyšší přednost a ukazuj ostatním cestu ke světlu jako rozkvetlá sakura.“

Recepty pro zdraví

  1. Třešňová a višňová šťáva pro doplnění jódu při nedostatečné činnosti štítné žlázy, pro těhotné a děti a pro dobrou imunitu: nejlepší je šťáva připravená z čerstvého domácího ovoce, nebo v zimě džus či kompot bez pecek. (Při dlouhém skladování se uvolňují z pecek do kompotu jedovaté látky.) Třešně můžeme pojídat také sušené jako křížaly.
  2. Čaj z višňových stopek při dráždivém kašli, chřipce, revmatických nemocech, dně, kyselině močové v krvi, otocích od ledvin a při močovém písku i kamenech a zástavě moči:

30 gramů stopek višní vložíme do ½ litru studené vody a přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty a 10 minut louhujeme a přecedíme. Pijeme přes den po šálcích. Při zástavě moči je třeba louhovat 15 minut. Čaj ze stopek lze kombinovat pro lepší chuť s čajem zeleným.

 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket