Zdravá strava 31. 07. 2019 PDF Tisk

Cuketa – letní královna zahrad i našich kuchyní

Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?

Cuketa – letní královna zahrad i našich kuchyní

Nutriční stránka a vliv na naše zdraví

Cuketa je zelenina, která je převážně tvořena pouze vodou (cca 90 %) a rozpustnou vlákninou. Z toho důvodu patří spolu s okurkou k potravinám, které zároveň i hydratují a jsou skvělým doplněním pitného režimu.

Na 100 g cukety připadá pouze cca 16 kcal, které jsou primárně dány několika gramy sacharidů a zhruba 1 g bílkoviny. Jedná se tedy o naprosto dietní, nízkokalorickou potravinu, která má však relativně významné množství draslíku, což je hlavně v létě ocenitelný minerál. Dále obsahuje karoten, provitamínu A, ale i další minerální látky a vitamíny. Nezanedbatelný není ani vitamín C, kterého ve 100 % najdete zhruba 1/4 DDD. Hlavním nositelem flavonoidních látek je, jak tomu tak bývá, slupka, proto cukety vždy důkladně omyjte vodou, odkrojte porušená místa a konzumujte se slupkami. 

Cuketa v kuchyni

Cuketa patří k jedné z nejvíce univerzálních druhů zeleniny, se kterým můžeme v kuchyni doslova tvořit zázraky. Její neutrální chuť, vysoký obsah vody a schopnost přejímat nejrůznější chutě jsou vlastnosti v kuchyni opravdu ceněné. Cuketové bramboráky, zeleninové směsi, ale i cuketové lečo, cuketové špagety, quiche a nebo slavné ratatouille – to je jen několik málo příkladů všestranného využití. Z cukety se dají také tvořit nejrůznější základy pro zeleninové směsi, můžeme ji grilovat, spiralizovat nebo plnit a zapékat.

Nevýhodou cukety je možná asi jen to, že ji nelze zamrazit na pozdější období. Koupit si ji samozřejmě můžete po celý rok v supermarketu, ty opravdu nejlepší cukety jsou však naše, letní i třeba z důvodu nejmenšího zatížení různých pesticidů. Pamatujte na to, že lepší jsou cukety mladší, malé či střední, velké už mají tužší semínka a mohou ztratit křehkost.

 

Vyzkoušejte některý z našich receptů

Cuketové koule v rajčatové omáčce

Cuketový quiche

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Salát s čočkou a sýrem halloumi

 

TIP: Dnes večer se můžete těšit na nový recept, kde bude hrát hlavní roli cuketa.

 

Objednat předplatné