Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

07. 08. 2019


Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?

Nutriční stránka a vliv na naše zdraví

Maliny a ostružiny jsou z velké části tvořeny vodou (70–80 %), dále obsahují sacharidy s relativně nízkým zastoupením cukrů, pektiny (rozpustnou vlákninu), ale i pecičky, které zastupují vlákninu nerozpustnou a které jsou bohaté na esenciální oleje. Plody obsahují mnoho zdraví prospěšných organických kyselin jako je kys. jablečná, vinná nebo citrónová. Z vitamínů a minerálních látek jsou plody bohaté na vitamín B2, B6, C, karoteny, vápník, železo a hořčík, ale i zinek, draslík nebo měď. Nejvyšší obsah látek mají vždy čerstvé plody. Zpracováním se jejich množství snižuje. Tmavě fialová barva ostružin ale i barva malin je dána flavonoidními látkami, které zodpovídají nejen za antioxidační účinky těchto plodů. Za zmínku stojí anthokyany a ellagitany, kyselina gallová a kvercetin. Další významnou látkou je rutin, který pomáhá zpevňovat žilní stěnu. Vysoký obsah vlákniny v plodech dokáže při pravidelné konzumaci pročistit střeva, upravit trávení a zabránit zácpě. Listy maliníku i ostružiníku se používají v lidovém léčitelství do bylinných směsí proti nejrůznějším zdravotním neduhům. Pomáhají bojovat proti zánětům, onemocnění dýchacích cest a také proti problémům se zažíváním.

Maliny a ostružiny v kuchyni

Plody jsou výborné sami o sobě. Možná jen někoho mohou potrápit zrníčka, která se tak ráda ukrývají v nejrůznějších škvírkách našich úst. Plody obecně podléhají rychlé zkáze, takže je dobré je zpracovat do tří dnů po sběru, ať už do džemů či do mrazničky.

Maliny a ostružiny si velmi rozumí s tvarohem, smetanovými krémy či krémy z rostlinných ingrediencí a jsou výborné do nejrůznějších koláčů tohoto typu. Pro nízký obsah cukru si je dopřávají i lidé, co se stravují nízkosacharidově a obecně ovoce jedí méně. Obzvláště v poslední době lze najít nespočet receptů na dezerty s minimálním obsahem sacharidů, vhodné i pro diabetiky – např. chia pudinky nebo již zmíněné smetanové dezerty. Výborné jsou také typické cheesecaky s malinovým nebo ostružinovým přelivem – to jsou (troufám si říci...) jedny z nejlahodnějších dezertů. V létě také můžete vyzkoušet domácí zmrzliny, v zimě můžete vytáhnout porci zamraženého ovoce a obohatit si jím snídaňovou kaši, či si ho přidat do smoothie. Smoothie s malinami a ostružinami jsou skvělé svačiny nebo regenerační nápoje po sportovních výkonech.

 

Vyzkoušejte některé z našich receptů

Malinové sorbet kostky do letní limonády

Ostružinové cupcakes

 

Další články k tématu

Flavonoidy a jejich úloha v chemoprevenci

Zdravá výživa jako elixír mládí

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket