Umeocet – doplní minerály a potěší střeva

17. 07. 2019


Umeocet si pomalu ale jistě vydobývá své místo i v české kuchyni. Jde převážně o potravinu, která nachází ocenění hlavně v makrobiotice. Kde v kuchyni ho můžete docenit i vy?

Doba salátů je v plném proudu, a tak vymýšlíme, jak je různě obměnit, aby nám stále chutnaly a nezevšedněly. Vhodně sestavená zálivka by měla být vždy součástí každého salátu. Pokud rádi používáte citrónovou šťávu nebo ocet, jistě vám přijde vhod tip na speciální druh octu – umeocet.

Existuje několik typů octa – ocet klasický (kvasný), jablečný, vinný, rýžový... rozlišené podle procesu a potravin, ze kterých vznikají. Už méně známý je však umeocet, který nejčastěji najdeme v prodejnách zdravé výživy a který vzniká jako vedlejší produkt při kvašení švestiček umeboshi. Jeho chuť je velmi typická, protože zahrnuje jak výraznou kyselost, tak slanost, ale i ovocné aroma. To z něj dělá velmi výrazné, ale delikátní ochucovadlo. Vzhledem k fermentačním procesům má umeocet významné léčivé a zdraví prospěšné účinky nejen na naši střevní mikroflóru. Švestičky umeboshi i ocet mají mnohatisíciletou tradici v lidovém léčitelství.

Soli budiž v letních měsících odpouštěno

Umeocet je velmi bohatý na sůl, ve 100 ml obsahuje v průměru 25 g soli, pokud si tedy připravíte zálivku s 10 ml octa, přidáváte celých 2,5 g soli. To je důležité při dalším ochucování – už není potřeba žádná jiná sůl. V letních měsících tedy může být dobrým doplněním vypocených minerálních látek. Myslete ale na své blízké, kteří si musí příjem soli hlídat. Pro ty bude lepší ocet klasický.

Prospěšné účinky umeocta

Umeocet dokáže pomoci při nechutenství, zažívacích problémech, a paradoxně i při pálení žáhy či různých žaludečních neurózách. Švestičky umeboshi jsou ceněnou fermentovanou potravinou, která nachází místo hlavně ve východních kulturách a makrobiotice. Je ale potřeba zdůraznit, že se jedná o potravinu opravdu pro fajnšmejkry. Její chuť je natolik silná a svíravá, že rozkousat a polknout jednu švestičku je takřka nadlidský úkon. Na východě, v Japonsku, se ale švestičky běžně konzumují k hlavním chodům, aby jednak posloužily jako aperitiv a jednak pomohly dobrému trávení. Stejně jako ocet je najdete v prodejnách zdravé výživy.

Umeocet v kuchyni

Nejlépe se umeocet vyjímá v zálivkách, využití ale najde i v okyselení polévek, pomazánek, čočky na kyselo, omáček nebo např. guláše z hlívy ústřičné. Základní zálivku s umeoctem vyrobíte jednoduchým smícháním 3–4 dílů olivového oleje a 1 dílu octa.

TIP

Smíchejte lžičku octa s 200 ml vlažné vody a vypijte. V horkých měsících jde o životabudič.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket